Video

De zachte G was er als eerste: 'Harde variant is pas later ontstaan'

7 juli 2022 om 12:13 • Aangepast 8 juli 2022 om 10:21
nl
We zijn er maar wat trots op: onze prachtige zachte G. En die hebben we niet zomaar, het blijkt namelijk zelfs de 'oorsponkelijke G' van Nederland te zijn. Dat weet hoogleraar en taalkundige Marc van Oostendorp, hij heeft er een studie van gemaakt. Oók bovensloters spraken vroeger dus met een zachte G. Radioprogramma Wakker! heeft de 'dag van de zachte G' uitgeroepen deze donderdag.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Het is de eerste G die Nederland kende", legt de hoogleraar uit. "De hardere variant komt vanuit verder uit de keel en is daardoor niet de eerste intuïtieve keus als er gesproken wordt. Die harde G is later ontstaan. Wist je trouwens dat de zachte G van oudsher ook te vinden is in de provincie Utrecht?"

"De hard G wordt als lelijk ervaren, puur op de klank afgaand."

Het is niet alleen de meest oorspronkelijke G, onze zuidelijke G klinkt ook nog een stuk prettiger, weet de hoogleraar. "Een Chinees die niks van de Nederlandse taal begrijpt, hoort alleen de klanken. De zachte G klinkt dan veel aangenamer. De harde versie wordt als lelijk ervaren, puur afgaand op de klank."

En niet alleen voor buitenlanders klinkt de zachte G fijner dan de harde. Hoewel het Algemeen Beschaafd Nederlands meestal gepaard gaat met een harde G, blijkt die zachtere meer op sympathie te kunnen rekenen volgens de hoogleraar. "Het is weliswaar een onderzoek geweest van een datingsite, maar daaruit blijkt dat partnerzoekenden de zachte G associëren met gezelligheid en bourgondiërs."

"Zachte G-ers zijn aantrekkelijk relatiemateriaal."

Het zijn natuurlijk clichébeelden die mensen hebben bij ons zuiderlingen. Maar die zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen. "Je uitspraak zegt iets over je afkomst en die heeft dan weer een reputatie. Die reputatie 'lekker eten en gezellig maken zachte G-ers aantrekkelijk relatiemateriaal."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!