Video

Harrie Hermkens (99) tekende voor zijn leven, maar de dood kwam toch

6 september 2022 om 18:00 • Aangepast 15 september 2022 om 16:54
nl
Tot op hoge leeftijd maakte Harrie Hermkens iedere dag een tekening en die zette hij op zijn facebookpagina. “Ik ben bang voor de dood, dus ik moet zorgen dat ik bezig blijf”, was zijn verklaring. Maar de dood kwam toch. Maandag overleed Harrie, hij was 99 jaar oud. Vlak voor zijn overlijden had hij zijn angst voor de dood overwonnen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Precies een jaar geleden toonde Harrie zijn werk voor de camera van Omroep Brabant. Hij vertelde vrolijk en oprecht over zijn gevoelens. Liet een pentekening van zichzelf zien, zittend op de WC, roepend om hulp: “Hij is een bange schijterd. Dat teken ik, want ik ben bang voor de dood.”

Harrie leefde sinds zijn 95ste met zijn echtgenote Greetje in een verzorgingshuis in Loon op Zand. Hij had een kleurrijk leven. Wilde eigenlijk priester worden, maar trad vlak voor priesterwijding uit. Hij schreef er een boek over. Als taalkundige leidde hij generaties lang leraren Nederlands op. Zijn beroemdste pupil was Wim Daniëls.

Toen hij 84 was, verloor hij zijn echtgenote. Harrie vond nieuw geluk en op zijn 89ste trouwde hij met Greetje. Zijn liefde voor haar uitte hij in een tekening van Greetje met een engeltje op haar schouder: “Als een uiting van verliefdheid. Een oude man die verliefd is, dat is toch het mooiste dat er is, of niet?”

“Dat zie je vaak bij hechte koppels, dat ze voor elkaar besluiten door te gaan.”

Begin juli overleed Greetje. En dat veranderde Harries leven, vertelt zijn schoonzoon Cor van Gerven: “Tot dat moment zei hij altijd: ‘Ik kan niet weg want ik kan Greetje niet achterlaten’. Dat zie je vaak bij hechte koppels, dat ze voor elkaar besluiten door te gaan. Maar toen zij was overleden, vroeg hij zich af wat hij nog op deze wereld te doen had. Hij begon na te denken en vond dat het goed was om dood te gaan.”

Harrie stopte met eten en drinken. “Ik dacht: dat houdt hij niet vol”, bekent zijn schoonzoon. “Want daar moet je dapper en sterk voor zijn. Maar hij heeft het volgehouden. Ik vond het heel goed dat hij dat deed. Hij was ook niet meer mobiel en daardoor zo afhankelijk dat hij geen leuke dingen meer kon doen.”

"Hij wil samen met Greetje worden uitgestrooid."

Harrie verzoende zich met de dood en is maandag rustig ingeslapen. Zijn familie is druk met het regelen van zijn uitvaart. “Hij was heel expliciet in zijn keuzes. Een crematie en niet opbaren. Hij zei: ‘Geen aapjes kijken’. En hij wil samen met Greetje worden uitgestrooid.”

De as van Harrie en Greetje wordt uitgestrooid op een natuurbegraafplaats. En op die plek wordt een eik geplaatst. “En die wordt duizend jaar oud”, besluit dochter Silvia.

LEES OOK: Harrie (98) is bang voor de dood en daarom tekent hij voor zijn leven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.