Bommenmaakster hoort 3 jaar cel eisen, vriend blies zichzelf per ongeluk op

9 februari 2023 om 17:21 • Aangepast 18 februari 2023 om 02:03
nl
Een vrouw die thuis in Den Bosch bommen zou hebben gemaakt voor een plofkrakersbende stond donderdag voor de rechter in Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat ze drie jaar de cel in gaat. Haar vriend zat ook in de bende maar overleed nadat hij zichzelf per ongeluk opblies.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De vrouw (31) maakte volgens het OM deel uit van een groep verdachten die plofkraken pleegde. Dat gebeurde in onder meer de Duitse plaats Wachtendonk in augustus 2020. In totaal zouden ze zeker 300.000 euro hebben buitgemaakt.

De Bossche zou thuis pakketjes met explosieven hebben gemaakt. Die bewaarde ze in een berging van een appartementencomplex aan Schutskampstraat. De situatie was na de ontdekking zo gevaarlijk dat uit voorzorg een compleet woonblok moest worden ontruimd.

Dodelijke experimenten
Haar vriend was de leider van de bende. De man (29) experimenteerde met een geldautomaat die hij had aangeschaft. Dat apparaat stond in een bedrijfspand in Utrecht. Daar was hij ook aan het oefenen op 5 september 2020. Per ongeluk blies hij zichzelf op en kwam om het leven.

Een van de andere verdachten komt ook uit Den Bosch. Het is een man (22) die ook echt mee zou hebben gedaan aan de plofkraken in Duitsland. In Wachtendonk lukte dat, maar in Geldern en Alpen Veen ging het mis. Dat gebeurde in de periode van augustus tot en met oktober 2020.

Justitie wil dat de Bosschenaar vijf jaar de cel in gaat. Tegen de 23-jarige hoofdverdachte uit Utrecht werd zes jaar cel geëist.

Camera en zendertje
De politie kwam de bende op het spoor na een tip van de Duitse autoriteiten. Die hadden gemerkt dat er pinautomaten werden besteld door iemand in Utrecht. De automaten kregen stiekem een zendertje en camera en de politie zat erbovenop.

Maandenlang kreeg de recherche steeds meer zicht op wat de bende aan het doen was. Zo werd gezien en gehoord dat de leden bezig waren met voorverkenningen en het prepareren van snelle vluchtauto's. Zo kwam ook de bommenmaakster in beeld. In oktober 2020 volgde een inval en werden de explosieven ontdekt.

Fatale testrit
Een van de zes verdachten, een 25-jarige man uit Utrecht, kwam al eerder in het nieuws omdat hij in december 2020 een testrit in zijn auto maakte met 265 kilometer per uur. Waarschijnlijk was hij aan het oefenen voor de vlucht na een plofkraak, maar hij kreeg een klapband en botste bij Nieuwegein op de auto van een vrouw die er niks mee te maken had. Het slachtoffer was op slag dood.

De man kreeg al vier jaar en dreigt nu dus nog langer de cel in te gaan. Het OM spreekt van 'verwerpelijk' gedrag, omdat de bendeleden na de dodelijke ongelukken gewoon doorgingen.

De strafzaak gaat volgende week verder met de pleidooien en de strafeis tegen de zesde verdachte. Wanneer de rechtbank in Utrecht uitspraak doet is onbekend.

Na die uitspraak begint het OM een aparte rechtszaak om de verdachten kaal te plukken van hun criminele winst.

LEES OOK:

Bommen voor plofkraken werden in Den Bosch gemaakt

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!