Ziekenhuispersoneel voert weer actie: 'Want het gaat echt niet meer'

16 maart 2023 om 09:44 • Aangepast 24 maart 2023 om 02:00
nl
Personeel van nagenoeg alle Brabantse ziekenhuizen hebben donderdagochtend het normale werk neergelegd. De stakingsactie gaat 24 uur duren. Medewerkers eisen een beter loon, betere afspraken over roosters en een betere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten. In de ziekenhuizen worden zondagsdiensten gedraaid, dat betekent dat alleen de zorg op de spoedeisende hulp doorgaat.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Ook de zorg voor opgenomen patiënten gaat door. Hoeveel afdelingen meedoen, verschilt per ziekenhuis. Patiënten die voor donderdag een afspraak hadden staan die niet kan doorgaan, zijn daar volgens ziekenhuizen van tevoren van op de hoogte gesteld.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch krijgen ze vooral veel vragen van patiënten die willen weten of hun afspraak vrijdag wel doorgaat. De actiedag duurt 24 uur en eindigt dus vrijdagochtend om 08.00 uur. Donderdagmiddag gaat het personeel daar deels uit de kleren om aandacht te krijgen voor de actie.

In de meeste ziekenhuizen gaan medewerkers demonstratief op de grond zitten om letterlijk te laten zien hoe hun werkgeversorganisatie, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), hen laat zitten.

Volgens een woordvoerder van het JBZ lukt het verzetten van afspraken en operaties relatief makkelijk. Hoelang iemand moet wachten voor zijn of haar operatie alsnog kan doorgaan, verschilt per persoon, zegt het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "En per aandoening of behandeling", aldus een woordvoerder. De wachttijd kan mogelijk oplopen tot een paar weken.

'Het gaat echt niet meer'
Ziekenhuispersoneel staakte al eerder. Zo blokkeerde personeel van het Amphia Ziekenhuis in Breda al zittend drie keer de ingang van het ziekenhuis. Dat gebeurde in februari maar leidde niet tot een overeenkomst tussen de partijen. De acties van donderdag zijn een vervolg om toch meer druk te zetten.

Verpleegkundige Jessica Swijnenburg is één van de mensen die donderdag actie voert. Zij kan steeds moeilijker haar rekeningen betalen. En soms lukt dat gewoonweg niet. Een probleem dat ook speelt bij haar collega's in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ze voert actie voor meer salaris en een betere reiskostenvergoeding: "Want het gaat echt niet meer."

Zorgverzekeraars
De vakbonden eisen meer loon dan de NVZ biedt. Ze wil ook een hogere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten en betere afspraken over roosters.

Ad Melkert, voorzitter van de NVZ, wil juist dat het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars geld bijleggen om de lonen te kunnen verhogen. Ziekenhuizen zeggen dat zij de loonsverhoging niet kunnen ophoesten. Zorgminister Kuipers zei eind februari al dat hij geen gehoor geeft aan Melkerts oproep.

Ook bij het Máxima Medisch Centrum werd eerder al gestaakt voor een beter loon (foto: ANP).
Ook bij het Máxima Medisch Centrum werd eerder al gestaakt voor een beter loon (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!