Kitty Van Haperen remster van Jurg

CESANA PARIOL - Een sprintje van 50 meter besliste zaterdagmorgen over blijdschap en verdriet. Onderaan de bobbaan in Cesana Pariol pinkt Kitty van Haperen een traantje weg. De Goirlese hoort nog voor ze de bobslee van Eline Jurg verlaat dat ze een olympisch startbewijs heeft veroverd.

Bovenaan bij het 'starthuis' beseft Urta Rozenstruik nog amper dat ze haar plaats in de analen van de Olympische Winterspelen is kwijtgeraakt. Tussen grote blijdschap en intens verdriet zit slechts een verschil van vijfhonderdste van een seconde over 50 meter.

Er voltrekt zich zaterdagochtend een klein drama binnen het Nederlandse vrouwenbobben. Twee nerveuze remsters moeten twee dagen voor de eerste wedstrijddag in een bizarre tweestrijd nog even uitmaken wie maandag mag plaatsnemen in de bob van pilote Eline Jurg. "Slappe poten", geeft Kitty van Haperen haar ongerustheid aan. "Geen oog dicht gedaan afgelopen nacht. Knikkende knieën", zegt Rozenstruik over haar gemoedstoestand.

Beide remsters klagen niet openlijk. Al veel eerder is de selectieprocedure bepaald. Iedereen ging akkoord met het voorstel van bondscoach Harald Czudaj. De Duitser bepaalt dat er in januari in Overhof een duwwedstrijd plaatsvindt om de remsters voor Turijn aan te wijzen. Die wordt vervolgens glansrijk gewonnen door Van Haperen. Jeannette Pennings eindigt als tweede, Rozenstruik als derde. Op de Duitse baan valt direct het doek voor Christel Bertens, die de afgelopen twee seizoenen de meeste runs maakte in de bob van Jurg. Haar teamgenote Rozenstruik lijkt genoegen te moeten nemen met de rol van reserve.

De donkere atlete mag echter nog wel de Europese titelstrijd afwerken met Jurg. Dat doet ze zo goed dat er alsnog een allesbepalende wedstrijd tussen haar en Van Haperen op het programma wordt gezet. Van Haperen, doorgaans reserve in de tweede Nederlandse bob van Ilse Broeders, heeft nu eenmaal nauwelijks ervaring met Jurg. Rozenstruik wel, al stond ze vorig seizoen maanden buitenspel door de ziekte van Lyme. Aangezien een soepele samenwerking bij de start een van de belangrijkste zaken is bij het bobsleeën meent de bondscoach dat beide remsters nog een keer op herhaling moeten. Een knieblessure van Jurg na een crash in Altenberg stelt echter het beslissingsduel nog eens weken uit.

Deel dit artikel: