KNVB: geen oefenduels meer met Marokko

TILBURG - De KNVB organiseert de komende vijf jaar geen wedstrijden meer tegen nationale teams van Marokko. Aanleiding is de volledig uit de hand gelopen wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Marokko in Tilburg.
Klik op het luidspreker- of tv-icoontje voor radio- en tv-bijdragen.

Honderden Marokkaanse supporters bestormden dinsdag het veld, gooiden met stoeltjes en hoekvlaggen en sloopten onder meer doelen en reclameborden.

Stewards haalden de supporters van het veld. De Belgische scheidsrechter Luc Wouters legde het duel enige tijd stil. Ook buiten het stadion was het onrustig. Enkele stewards raakten lichtgewond.

De politie arresteerde 26 mensen. Vier verdachten zitten nog vast. Zij worden verdacht van mishandeling, vernieling en openlijke geweldpleging. Het gaat om mannen tussen de 17 en 39 jaar oud uit IJsselstein, Den Bosch, Utrecht en Eindhoven. Van de overigen, onder wie vier minderjarigen, zijn twaalf na verhoor vrijgelaten.

De rest is woensdag met dagvaarding van justitie na verhoor vrijgelaten. Deze verdachten komen uit Breda, Tilburg, Boxtel, Weert, Maastricht en Amersfoort.

Zwaar teleurgesteld
Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg is zwaar teleurgesteld over de rellen. Volgens hem was uit de voorafgaande risicoanalyse niets gebleken van dreigend geweld. "De KNVB had een verzoek gedaan om in Tilburg te mogen spelen. We wisten uit het verleden van eerdere ongeregeldheden, maar dit was een vriendschappelijk duel tussen twee jeugdploegen."

Vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Tilburg zijn woensdag bloemen aangeboden aan de burgemeester.

De burgemeester was in het stadion aanwezig. Toen de sfeer steeds grimmiger werd, besloot hij om het aantal agenten buiten het stadion van 70 naar 100 te verhogen. "Ik wilde voorkomen dat fans naar het stadscentrum zouden gaan'", aldus Vreeman.

'Zwaar gestoord' 
De burgemeester vindt het vooral vervelend voor de Marokkaanse gemeenschap in Tilburg. "Zij willen graag hun eigen helden zien spelen en dan loopt het zo af. Deze fans zijn zwaar gestoord."

Vreeman gelooft niet dat Tilburgers van Marokkaanse komaf door het lint zijn gegaan. ,,De supporters van Jong Marokko kwamen uit heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.'' Voor de burgemeester blijft dit soort vriendschappelijke duels bespreekbaar.

Ook Willem II is geschrokken en teleurgesteld over de ongeregeldheden rondom de wedstrijd. Willem II wil nu een speciale voetbalavond organiseren voor gedupeerde supporters.

Afkoelingsperiode
Volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal, is het nu al een paar keer uit de hand gelopen. "De fans van Marokko willen zich blijkbaar niet gedragen. Het lijkt me daarom tijd voor een afkoelingsperiode voor oefenwedstrijden tegen Marokko. De komende vijf jaar lijkt me een goede periode'',  aldus Kesler. Hij liet weten dat de KNVB de schade in het stadion van Willem II zal vergoeden. "De KNVB is volgens afspraak verantwoordelijk voor de schade en die zullen we vergoeden.''
 
Verbod
De Partij voor de Vrijheid heeft inmiddels kamervragen gesteld over de ongeregeldheden. De partij vindt dat er de komende vijf jaar geen Marokkanen meer in voetbalstadions mogen komen als daar Marokkaanse ploegen spelen. Als dat niet kan, wil de partij van Geert Wilders dat alle wedstrijden tegen Marokkaanse teams voor vijf jaar verboden worden. Ook de Lijst Smolders Tilburg stelde vragen aan B en W van Tilburg.
 
Pure frustratie
Volgens hoogleraar  sociaalculturele wetenschappen in Tilburg Paul de Graaf komt het geweld door de Marokkaanse voetbalfans in Tilburg voort uit pure frustratie.

Jong Oranje oefende tegen Marokko ter voorbereiding op het Europees kampioenschap in juni. Jong Marokko won het duel met 2-0.