Inwoners Herpen mogelijk ziek door geitenziekte

HERPEN - Inwoners van Herpen hebben in juni mogelijk griepverschijnselen gekregen door een ziekte bij grote geitenhouderijen in de omgeving.
Bij een aantal van die bedrijven hadden de geiten in dezelfde periode Q-koorts, waardoor de geiten spontane abortussen kregen. Dat meldt Stal & Akker, een onafhankelijk landbouwblad voor Zuid-Nederland.

Of er ook werkelijk een verband is tussen de griepverschijnselenen en Q-koorts, wordt later deze maand bekend. Het RIVM en Gezonde Dieren (de voormalige Gezondheidsdienst voor Dieren) doen hier onderzoek naar, maar gaan wel uit van een verband.
 
In juni meldden negentig inwoners in Herpen zich met 'griep' bij de dokter. Herpen telt ongeveer drieduizend inwoners. Volgens GGD Hart van Brabant hadden 17 mensen met zekerheid Q-koorts; bij 13 mensen is er een vermoeden van de ziekte. De zieke mensen hadden geen direct contact gehad met de zieke geiten.
 
Q-koorts is een ziekte die overgebracht wordt door een bacterie op. Dieren (onder meer geiten, schapen en koeien) gaan er meestal niet dood aan, maar verwerpen wel hun ongeboren vrucht. Bij mensen lopen de symptomen van de ziekte uiteen van rillerigheid tot longontsteking. Voor mensen met de ziekte is het belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld: gewone koorts is niet met antibiotica te bestrijden, maar Q-koorts wel.
 
Epidemiloog Roel Coutinho legde als eerste het verband tussen de beide ziektes. Coutinho is een autoriteit in zijn vakgebied.