Gemeente kan en wil niets doen aan wapen Boxmeer

BOXMEER - De gemeente Boxmeer kan niets met de constatering van een plaatselijke socioloog, die stelt dat de bok in het gemeentewapen de verkeerde poot omhoog houdt. Het wapen is in 1998 goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel en vandaar dat de gemeente niets wil of kan doen, zo zegt burgemeester Karel van Soest.
De ontdekking is gedaan door Herman Jan van Cuijk, een kunst- en cultuursocioloog in Boxmeer. Meer hierover staat in zijn boek over de geschiedenis van de Boxmeerse kerkdorpen, dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Schepenen
Volgens Van Cuijk moet de bok fier zijn rechter- in plaats van linkerpoot omhoog steken. Hij baseert zich op de wapens van de vroegere schepenen van Boxmeer. Van Soest zal van de boekpresentatie gebruik maken om ‘met een kwinkslag’ de discussie aan te gaan.

Tot de gemeentelijke herindeling van 1998 stond er een bok op het gemeentewapen die alle vier de poten aan de grond had; nadien is ‘het gelukkig een stappende bok geworden’, aldus Van Soest. De burgemeester van Boxmeer zegt verder dat hij alle respect heeft voor het diepgravende onderzoek van Van Cuijk die wel vaker met verrassende vondsten op de proppen komt.