Scholierenstaking loopt uit de hand

EINDHOVEN - De landelijke scholierenstaking is vrijdagmorgen op een aantal scholen uit de hand gelopen. In Raamsdonksveer heeft de politie drie leerlingen van het Dongemond College opgepakt vanwege openlijke geweldpleging. De drie 15-jarige jongens zouden een bus hebben vernield. Ook in andere plaatsen ging het mis en werden scholieren aangehouden.
In Brabant werd vrijdag op verschillende scholen gestaakt tegen de lesuren-norm. Volgens die norm van het Ministerie van Onderwijs moeten middelbare scholen verplicht 1040 uur per jaar lesgeven. Maar de scholen kunnen hier nauwelijks aan voldoen.
 
Om niet op de vingers getikt te worden door de onderwijsinspectie moeten leerlingen bij lesuitval verplicht in een lokaal zitten onder begeleiding van een docent. Leerlingen stellen dat dit niets met de kwaliteit van onderwijs te maken heeft.
 
Volgens de rector van het Jeroen Bosch College in Den Bosch heeft een msn-berichtje vrijdagmorgen geleid tot de omvangrijke scholierenstaking.
 
Meer stakingsonrust
Ook in Roosendaal is de actie uit de hand gelopen. Scholieren van het Norbertuscollege hebben in het Stadskantoor stoelen omver gegooid en alle voorlichtingsfolders door de hal gegooid. Die hebben ze moeten opruimen. In het Jacob Roelants Lyceum in Boxtel en in Valkenswaard werd met eieren gegooid. De leerlingen werden naar huis gestuurd. In Eindhoven werden twee scholieren opgepakt omdat ze tijdens een demonstratie vuurwerk afstaken en ook met eieren gooiden. Leerlingen van het Pierson College lieten het brandalarm afgaan.

Op het Jeroen Bosch College Sint-Jans Lyceum in Den Bosch bleven de 1400 stakende leerlingen rustig. In Eindhoven zijn scholieren naar het Stadhuisplein gelopen om daar te demonstreren. Ook de Heuvel in Tilburg stond vol met honderden scholieren.
 
Roosendaal onderneemt stappen
De gemeente Roosendaal gaat stappen ondernemen tegen de scholieren van het Norbertuscollege. Honderden leerlingen maakten vrijdagmorgen een puinhoop in het Stadskantoor. Ze vernielden meubilair, trokken alle informatiefolders uit de rekken en gooiden die op de grond. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de sitiuatie voor de medewerkers van het stadskantoor zeer bedreigend. De gemeente Roosendaal doet aangifte bij de politie.
 
Reactie LAKS
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in Brabant, steunt de acties maar betreurt het geweld waarmee sommige stakingen gepaard gingen.

Scholieren van het Norbertuscollege in het Roosendaalse gemeentekantoorScholieren van het Norbertuscollege op het plein voor het gemeentehuis