Topdrukte bij Landmachtdagen op zaterdag

OIRSCHOT - De landmachtdagen in Oirschot hebben zaterdag gezorgd voor topdrukte op de legerbasis in Oirschot en de wegen er naar toe. Defensie moest halverwege de middag belangstellenden zelfs afraden nog af te reizen. Op de toegangswegen rond Eindhoven was het 'gigantisch druk' en het terrein was met 50.000 bezoekers vol.

Zondag kunnen bezoekers onder meer gebruik maken van pendelbussen tussen station Eindhoven en de legerplaats.

Een luisteraar van Veronica FM raakte zaterdag gewond bij een parachutesprong tijdens de Landmachtdagen. De vrouw heeft waarschijnlijk een been gebroken. Ze had de tandemsprong gewonnen met een prijsvraag. De vrouw sprong samen met een militair uit een vliegtuig. Bij de landing had ze verzuimd haar benen in te trekken.

De Landmachtdagen zijn het grote publieksevenement van het leger. Er worden in totaal 100.000 bezoekers verwacht. Aan de hand van demonstraties krijgen bezoekers een beeld van het huidige optreden van de landmacht. Ook wordt materieel van de landmacht tentoongesteld zoals de Bushmaster, de Fennek, de Boxer en de CV-90. Daarnaast is er aandacht voor de inzet in Afghanistan.

Bezoekers kunnen onder meer kijken naar demonstraties van de Luchtmobiele Brigade, een demonstratie van samengestelde teams van infanteristen, pantsergenisten en sinds kort ook cavaleristen zoals die gezamenlijk optreden in Afghanistan. Ook zijn er presentaties met tanks en pantservoertuigen.


De gewonde parachutiste wordt afgevoerd (foto: Alice van der Plas)

Volwassen variant van de spiraal (foto: Bart Oosterveld)

Seaforth Highlanders of Holland (foto: Bart Oosterveld)

Een soldaat maakt het wapen van de genie in zand (foto: Bart Oosterveld)

Demonstraties met helikopters (foto: Bart Oosterveld)