Wilders-poster maakt plaats voor Verdonk

BREDA - Een omstreden poster met daarop een afbeelding van Geert Wilders is maandag teruggehangen in Breda. B en W van die stad hadden bepaald dat dat moest gebeuren. Meteen daarna werd de afbeelding van Wilders vervangen door die van Rita Verdonk.

Op de poster lijkt Wilders model te zijn voor kledingwinkelketen H&M. De poster is echter onderdeel van het Graphic Design Festival en hing in posterzuilen (mupi's) in Breda. Zonder overleg heeft de eigenaar van die reclamezuilen, JCDecaux, de posters verwijderd. De gemeente Breda is het daar niet mee eens en maandag is de poster weer teruggehangen.

Het affiche hing nog geen vijf minuten of hij werd door de initiatiefnemers alweer weggehaald. In de reclamezuil in de Boschstraat kwam een nieuwe afbeelding: eentje van kamerlid Rita Verdonk, die lachend een mantelpakje van de Zeeman aanprijst voor 49 euro 99.

Cultuurwethouder Wilbert Willems was bij de onthulling en zei volledig achter de actie te staan omdat kunst in alle vrijheid moet worden gemaakt. De ontwerper noemt de actie vooral een grap. De diverse affiches in Breda zijn onderdeel van het Graphic Design Festival.


En toen veranderde Geert in Rita.