Zwemmen: Pieter van den Hoogenband

Publiekstrekker, topfavoriet, nationale zwemtrots, ideale schoonzoon en meedogenloos zwemmer. Het zijn zomaar wat trefwoorden die passen bij Pieter van den Hoogenband. Hij veroverde tot nu toe zeven Olympische medailles. Tijdens de Spelen in Beijing nam hij afscheid, zonder medaille.

Naam: Pieter van den Hoogenband
Geboortedatum: 14-03-1978
Geboorteplaats: Maastricht
Sport: Zwemmen
Onderdelen: 100 vrij
Trainer: Jacco Verhaeren

De 30-jarige Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw werd volgens menigeen geboren om records te zwemmen, maar haalde vooral dankzij een enorm doorzettingsvermogen de absolute wereldtop.

Met zijn drie olympische titels als hoogtepunt van een uiterst succesvolle carrière wist de zwemmer van het Nationaal Zwemcentrum Eindhoven tijdens de Spelen in Beijing vele ogen op zich gericht.

Het Europees kampioensschap in 'zijn' Eindhoven liep uit op een deceptie. Door ziekte kon niet meedoen. Bovendien raakte hij zijn wereldrecord op de 100 meter vrije slag kwijt.

Tijdens de Spelen van Beijing ging Van den Hoogenband op jacht naar zijn derde gouden medaille op de 100 meter vrije slag. Dat bleek niet haalbaar, al haalde VDH wel glansrijk de finale, waarin hij finishte als vijfde.

Erelijst
- Zeven olympische medailles, waarvan driemaal goud: 100 en 200 meter vrij, 100 vrij
- Olympisch recordhouder 100 meter vrij
- Europees recordhouder 100 en 200 meter vrijdag
- Veertien keer Europees kampioen (korte en lange baan) en 43 keer Nederlands kampioen. Viermaal uitgeroepen tot Europees zwemmer van het Jaar, één keer tot Beste zwemmer in de hele wereld (2000) en drievoudig Nederlands Sportman van het Jaar.
- Eerste en enige mens die ooit onder de 48 seconden dook op de 100 meter vrije slag. (Sydney 2000 in een olympisch record van 47,84 seconden).

Zie ook:
Laatste olympische kunstje voor Van den Hoogenband
Deel dit artikel: