Busstakingen: vakbonden krijgen nog één dag

BRABANT - De vakbonden krijgen van de provincies en reizigersvereniging Rover nog één dag de tijd om met hun leden af te spreken dat er alleen buiten de spits wordt gestaakt. Lukt dat niet dan stappen de provincies inclusief Brabant met Rover naar de rechter om dat af te dwingen.
Dinsdag verbood de rechter in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe stakingen tijdens de ochtend- en avondspits. De andere provincies hoopten dat de vakbonden ook in de rest van Nederland zou afzien van stakingen tijdens de spits, maar de bonden willen daarover donderdagmiddag nog eerst de koppen bij elkaar steken.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast. De cao geldt voor 13.000 werknemers.

Voortzetten
Woensdagmiddag is door een meerderheid van de leden van FNV Bondgenoten besloten dat ze donderdag hun staking in het streekvervoer voortzetten. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe rijden er op last van de rechter bussen in de spits. In de rest van Nederland ligt donderdag het streekvervoer stil.

Janny Koppens, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "Het staat als een paal boven water: de buschauffeurs willen doorgaan tot er een goede cao komt. Donderdagmiddag gaan we nogmaals met onze leden in beraad over het vervolg van de staking."

Spoeddebat
Al eerder riep FNV Bondgenoten de Tweede Kamer op om de problemen in het streekvervoer aan te pakken. De vakbond hoopt dat de Tweede Kamer tijdens het spoeddebat dat voor donderdagmiddag gepland staat, besluit de handschoen op te pakken en komt met een structurele oplossing van de problemen.

De buschauffeurs in het streekvervoer voeren al weken actie voor een goede cao. Naast een loonsverhoging van 3,5 procent eisen ze een half procent verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten.
Deel dit artikel: