Groep pelgrims gearriveerd in Maashees

MAASHEES - Zes pelgrims zijn maandagmiddag gearriveerd in Maashees. Het gaat onder anderen om de Brabanders Sylvia Leever uit Breda en Martin Wessels uit Sint-Michielsgestel.

De groep  begon op 14 juli aan een 450 kilometer lange tocht van Aduard in Groningen naar de Duitse stad Aken.

De deelnemers willen ervaren hoe het is om een pelgrimstocht te lopen. Ze dragen speciaal ontworpen middeleeuwse kledij en schoeisel. Pelgrimstochten werden in de Middeleeuwen vaak ondernomen.

Het grootste deel van het parcours loopt over het Pieterpad. Dit is de wandelroute van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. De tocht is tot nu toe zonder noemenswaardige problemen verlopen. De wandelaars zijn leden van de stichting Paltser ende Scerpe.

Sylvia Leever noemt de onderneming ‘experimentele archeologie’. Eerder liep ze ruim 900 kilometer in Noord-Spanje. Ze is voorzitter van het middeleeuws genootschap Die Landen van Herwaerts Oever (LHO).

De bedevaartgangers zijn maandagmorgen vanuit Duitsland Noord-Limburg binnen getrokken. Na een korte stop bij Afferden stak het gezelschap de Maas over in de richting van Vierlingsbeek. Na aankomst in Maashees maakt de groep zich op voor de volgende etappe. Die gaat dinsdag in Maashees van start en heeft het Noord-Limburgse Sevenum als volgende stop.

De tocht eindigt op 4 augustus in Aken, de stad van Karel de Grote, maar ook een bedevaartsoord. Alle giften die de deelnemers onderwerg verzamelen, komen ten goede aan de Stichting MS Research.

www.palster-scerpe.nl