Provinciebestuurder wil subsidie Omroep Brabant stopzetten

DEN BOSCH - Provinciebestuurder Paul Rüpp (CDA) vindt dat de provincie geen subsidie meer moet geven aan Omroep Brabant. Hij zei dit zondag op een discussiemiddag in de Verkadefabriek in Den Bosch over 'De Toekomst van de regionale journalistiek'.
"Ik vind twaalf miljoen veel te veel!", zo zei Rüpp op de bijeenkomst die georganiseerd werd door het Brabants Dagblad. Op de vraag wat voor hem meer waarde had, de regionale krant of een regionale zender, gaf Rüpp aan de krant vele malen belangrijker te vinden, ook omdat hij, naar eigen zeggen, 'nooit naar Omroep Brabant televisie kijkt'.

Hij werd in zijn opvattingen tegengesproken door cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers die juist vindt dat het de taak van de provincie is om een publieke regionale zender, maar ook een regionale krant, te behouden voor het Brabantse culturele domein. Rooyakkers werkt momenteel aan de ontwikkeling vamn een dergelijk plan voor de provincie Limburg.

Discussie
Aan de discussie in de Verkadefabriek deden verder oud-hoofdredacteur van Metro Jan Dijkgraaf, wethouder van Tilburg Jan Hamming, Ron Lodewijks, voorzitter redactieraad Brabants Dagblad, Ans Buys van Fontys Lerarenopleiding en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Jan Tromp mee.

Directie en hoofdredactie van Omroep Brabant hebben geen behoefte om op de privémening van Rüpp te reageren. De provincie is volgens de Mediawet verplicht de regionale omroep subsidie te geven.