Claim Bedir-brand mogelijk ingetrokken

UDEN - De kans is groot dat de drie daders van de brandstichting in de Bedir-school in Uden geen schadevergoeding hoeven te betalen. Burgemeester en wethouders nemen hierover binnen een paar weken een besluit.
Ze willen het drietal niet levenslang opzadelen met schulden en verder is het de vraag of het bedrag wel geïnd kan worden. Bovendien hebben de jongens zich de afgelopen jaren van hun goede kant laten zien. De claim was vier ton.

Het Udense college heeft hierover contact gehad met de directie van de islamitische basisschool en justitie. De brandstichting, in november 2004, volgde op de moord op Theo van Gogh. De daders hebben hun straf er inmiddels op zitten.

Directeur Van der Voort van de Bedir-school heeft er geen probleem mee wanneer de drie daders van de brandstichting in haar school geen schadevergoeding hoeven te betalen. ‘Ik ga er vanuit dat ze hun lesje hebben geleerd en bovendien hebben ze een eigen project afgerond’, aldus Van der Voort. Ze voegt eraan toe dat het verder een zaak is tussen de gemeente en de jongens.

De drie brandstichters kregen van de rechtbank in Den Bosch taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Die hebben ze erop zitten. Vervolgens hebben ze op eigen initiatief, zo meldt het Brabants Dagblad, een scholenproject opgezet.