Rijksmonument in Roosendaal verpaupert

Roosendaal - Het is misschien wel het meest verborgen rijksmonument van Nederland: Seinhuis B. in Roosendaal. Het staat sinds 1907 op het rangeerterrein achter het station en het is het laatst overgebleven seinhuis in zijn soort in Nederland.

Pro-rail is eigenaar van het monument en zou het seinhuis het liefst een nieuw leven geven in het spoorwegmuseum. Maar de gemeente wil daar niets van weten, en daardoor verpaupers het rijksmonument langzaam maar zeker.

Status
Ooit waren er  vier van dit soort seinhuisjes op het station in Roosendaal. Drie werden er in de loop der tijd afgebroken. Alleen Seinhuis B. heeft de tijd doorstaan. Sinds 1994 is het seinhuis niet meer in gebruik. Twee jaar later kreeg het de status van rijksmonument. Maar het werd een monument in verval. Het liefst wil Pro-Rail daarom dat het seinhuis naar een andere plek verhuist.

Het stoomtreinstation in het Limburgse Simpelveld zou Seinhuis B. graag willen hebben. Maar de gemeente wil het monument vanwege de belangrijke cultuurhistorische waarde niet zomaar laten gaan. 

Meer over dit onderwerp:
rijksmonument seinhuis pro-rail
Deel dit artikel: