Geschiedenis van carnaval

Carnaval is van oorsprong een feest dat werd gevierd om de lente te verwelkomen. Mensen hoopten dat het in de lente warmer zou worden en lichter. Ze bedankten de goden en joegen de boze geesten weg die voor de koude winter hadden gezorgd.

Betekenis
Volgens sommigen komt het het woord carnaval van het Latijnse 'carne vale' (letterlijk: 'vlees, vaarwel'). Volgens anderen komt het van de Latijnse term 'carrus navalis' (letterlijk: 'scheepskar'), waarbij verwezen wordt naar het narrenschip of naar de intocht van de vruchtbaarheidsgoden.
 
Waarschijnlijk komt de term uit het Italiaans of neo-Latijn. 'Carne lavare' of 'carnem levare' betekent het 'wegnemen van vlees'. Dit verwijst naar het niet mogen eten van vlees zolang de vastenperiode nog bezig is.

Duur
Carnaval wordt in principe van zaterdag tot dinsdag gevierd. Het startschot voor het komende carnavalsseizoen wordt gegeven op de 11de van de 11de, om precies 11:11 uur. Het getal 11 is van oorsprong het getal van de dwazen en gekken. Tot aan het eigenlijke feest, dat meestal in februari plaatsvindt, worden tal van activiteiten georganiseerd. Soms vinden er ook op Aswoensdag nog enkele carnavalsactiviteiten plaats.

Waar
Carnaval wordt vooral in Brabant en Limburg gevierd en in mindere mate in Twente, Salland, de Achterhoek, de Randstad, Arnhem, IJselstein, Montfoort, Oudewater, Gorinchem, Hoogland, Ter Apel en Kloosterburen.

 

Soorten carnaval
Je hebt twee soorten carnaval: het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval. Het verschil ligt met name in de oorsprong en de tradities van het carnaval.

Het Rijnlandse carnaval wordt in Limburg en in Noordoost-Brabant gevierd en is te vergelijken met carnaval in het westen van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen; het Bourgondisch carnaval wordt in de rest van Brabant en in het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen gevierd.

Kenmerken van het Rijnlands carnaval:

 • Oude wijven: in de week voor carnaval wordt de oude wijvenavond gehouden. Al de kroegen en straten worden bezet door verklede vrouwen. Mannen zijn niet welkom.
 • Carnavalsverenigingen: de verenigingen organiseren feesten. Elke vereniging heeft zijn eigen prins inclusief gevolg. Elke gemeente of dorp heeft meerdere verenigingen en dus ook meerdere prinsen.
 • Kleding: hoe gekker hoe beter. Kleding wordt gekocht of zelf gemaakt.
 • De drie officiële kleuren zijn: rood, groen en geel.

Kenmerken van het Bourgondisch carnaval:

 • Plaatsnamen: steden en dorpen veranderen tijdens carnaval van naam. Klik hier voor een overzicht van carnavalsplaatsnamen.
 • Carnavalsstichting: per dorp of stad is er een stichting die alles organiseert. De stichting kiest een prins en elf raadsleden.
 • Motto: veel carnavalsverenigingen hebben met carnaval een motto. In de optocht is dit motto vaak terug te zien.
 • Kleding: eenvoud is het sleutelwoord. Vroeger uitte zich dat in het dragen van een blauwe kiel met sjaal. Tegenwoordig wordt er meer aandacht besteed aan de kleding.
 • Sleuteloverdracht: Prins carnaval krijgt op de eerste dag van carnaval symbolisch de sleutel van de burgemeester overhandigd. Daarmee geeft de burgemeester zijn macht vier dagen uit handen.

Overeenkomsten:

 • Dweilorkesten: met carnaval zijn veel dweilorkesten actief. Zij gaan van café tot café en spelen overal een drietal nummers.
 • Carnavalsoptochten: in veel plaatsen worden optochten gehouden met praalwagens, die gemaakt worden door carnavalsverenigingen. De clubs beginnen maanden op voorhand al met bouwen van wagens. Elk jaar wordt een ander thema gekozen, dat vaak hetzelfde is als het motto van dat jaar. In grotere plaatsen wordt een wedstrijd gekoppeld aan de optocht.
 • Tonpraten/Buutterrednen: Zowel in Brabant als Limburg worden 'buutwedstrijden' georganiseerd. Het gaat om cabareteske betogen in het dialect. In Brabant staat de tonprater in een ton op het podium.

Data
Pasen is bepalend voor de eerste dag van carnaval, die exact veertig dagen voor Pasen valt. Officieel begint carnaval pas op zondag, maar in de afgelopen jaren is zaterdag gebombardeerd tot extra feestdag. Pasen vindt op zijn vroegst op 22 april maart plaats en op zijn laatst op 25 april.

Data voor de komende jaren:

 • 6 maart t/m 8 maart 2011
 • 19 februari t/m 21 februari 2012
 • 10 februari t/m 12 februari 2013
 • 2 maart t/m 4 maart 2014
 • 15 februari t/m 17 februari 2015