Willem II thuis onderuit tegen NEC

TILBURG - Met een uitgekiende speelwijze heeft NEC zaterdag in Tilburg Willem II de tweede thuisnederlaag in acht dagen toebracht, 1-2. Jhon van Beukering voor rust en Rachid Bouaouzan na de rust zorgden voor een comfortabele voorsprong. Willem II was pas weer een vechtploeg nadat Rens van Eijden in de 80e minuut met een kopbal tegen had gescoord. Het slotoffensief kwam te laat.
Het duel tussen de nummers 8 na veertien duels (NEC) en 10 (Willem II) was vanaf het begin niet onaardig op het licht bevroren veld. NEC moest het na de toss de eerste helft doen op het moeilijkste gedeelte. Beide ploegen speelden op de aanval.

Willem II wilde vroeg scoren, startte in een hoog tempo en zocht voortdurend naar spits Frank Demouge. Alle hoge ballen werden echter een prooi voor de uitstekende doelman Gabor Babos. Hij had warme handen na het eerste kwartier, plus een schoon doel. Babos redde ook uitstekend bij een lage inzet van Mehmet Akgün.

Beste kansen voor NEC
Toen Willem II na vijftien minuten een beetje inzakte, kreeg NEC meer ruimte. Naar de rust toe waren de beste kansen voor NEC. Maikel Aerts stopte in de 32e minuut een schot van Jhon van Beukering uit de draai met moeite. NEC verraste Willem II keer op keer met tempoverhogingen en door de steeds inschuivende stopper Peter Wisgerhof. Hij kreeg in de 40e minuut een vrije kopkans, waar Aerts adequaat op reageerde.

In de 43e minuut sprintte Youssef El-Akchaoui door bij een afslagen aanval. Zijn voorzet had veel weg van een schot. Er ontstond paniek in de Tilburgse defensie waaruit Van Beukering zijn buitenkansje benutte, 0-1.

Counterkansen
Zo'n voorsprong bij de rust was wel besteed aan NEC's coach Mario Been. Hij liet zijn ploeg voor de tweede helft een fuik opzetten, waar Willem II zich in dood kon lopen. Counterkansen zouden zich daarbij vanzelf voordoen. Willem II liep na rust storm, maar kon nauwelijks nog gevaarlijk worden. Demouge lag aan banden bij Ramon Zomer en Wisgerhof en van de vleugels kwam niets.

NEC gebruikte daarentegen de eerste de beste uitbraak om de voorsprong te verdubbelen. Ntibazonkiza stuurde Rachid Bouaouzan de diepte in. De linkerspits speelde zijn bewaker Jens Janse uit en schoof de bal beheerst langs Aerts, 0-2. In de slotfase waren daarna de betere kansen voor de bezoekers. Spannend werd het nog eventjes toen Van Eijden de 1-2 binnenkopte. Verder liet NEC het niet komen en nam de drie punten mee naar een stevige plaats in de tophelft van de rangslijst. Voor Willem II was het de tweede zeperd na de nederlaag tegen Heerenveen vorige week.

Fortuinlijk
Mario Been was beleefd in Tilburg. De trainer van NEC noemde de (verdiende) overwinning op Willem II een gelukkige. ,,Wij zijn slecht gestart en toen hadden we een achterstand kunnen oplopen. Later werd het beter en was onze overwinning wel wat fortuinlijk. Ik ben wel blij met de drie punten en met het gegeven dat alle spelers heelhuids uit de wedstrijd zijn gekomen.''

Dit met het oog op de komende week. Been: ,,Nu kunnen we ons opmaken voor het UEFA-bekerduel tegen Udinese van donderdag. Wij zijn vol vertrouwen om misschien een stukje historie te gaan schrijven in het Europese bekervoetbal.''

Willem II's coach Andries Jonker baalde na de derde nederlaag op rij, waarvan de laatste twee thuis. ,,Wij moeten nu niet in de war raken'', zei hij. ,,Dat doen we ook niet bij een overwinning. Tegen NEC wilde de bal net niet aan de binnenkant van de paal vallen. Dat was onze tegenslag.''

Verslaggever Peter de Bekker sprak met Willem II-verdediger Arjan Swinkels en Willem II-aanvaller Frank Demouge. Klik op het audiosymbool voor het verslag.

Meer over dit onderwerp:
willem ii nec