Dialectdeskundige Toon Weijnen overleden

MALDEN - De in Fijnaart geboren Toon Weijnen, de grondlegger van de dialectgeschiedenis in ons land, is overleden. Hij is 98 jaar geworden. Weijnen was emeritus hoogleraar Nederlandse en Indogermaanse taalkunde, dialectkunde en naamkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Weijnen verhuisde na de oorlog naar Malden, hij overleed vorige week vrijdag. Hij stond aan de basis van onder meer het Woordenboek van de Brabantse Dialecten, dat in 2005 werd gepresenteerd. Ook heeft Weijnen jarenlang een groot aandeel gehad in Bij Wijze Van Spreken, de dialectrubriek van Omroep Brabant Radio.
Weijnen is van 1958 tot 1980 verbonden aan de Faculteit der Letteren in Nijmegen. In 1961 richtte hij het Nijmeegse Centrum voor Dialect- en Naamkunde op. Vanuit dit centrum werd tientallen jaren gewerkt aan projecten als het Woordenboek van de Brabantse Dialecten en het Woordenboek van de Limburgse Dialecten.
 
Zijn oud-studenten en collega’s herinneren zich de dialectoloog onder meer als een persoon, die ook op hoge leeftijd buitengewoon actief bleef. Weijnen kreeg voor zijn verdiensten onder meer De Vergulde Klomp, een dialectprijs, die in 1998 in het leven werd geroepen.
Deel dit artikel: