Celstraf Mandy Pijnenburg gehalveerd

BREDA - De Tilburgse Mandy Pijnenburg (19) die een straf uitzit in de Dominicaanse Republiek wegens drugssmokkel, is in hoger beroep tot vijf jaar cel veroordeeld, terwijl aanvankelijk tien jaar was opgelegd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na contact met de Dominicaanse ambassade.
De rechter op de Dominicaanse Republiek zou de straf van Pijnenburg hebben gehalveerd wegens goed gedrag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan over de motivering van de strafvermindering niets zeggen.
 
Pijnenburg's advocate N. Assouiki had de strafhalvering dinsdag genoemd tijdens de behandeling van de rechtszaak in Breda tegen de 24-jarige Dennis P., de broer van Mandy's vermeende loverboy. Assouiki had het nieuws vernomen via de moeder van Mandy en via de Nederlandse ambassade op de Dominicaanse Republiek.
 
In het hoger beroep is aan de orde geweest dat hier in Nederland een strafzaak loopt tegen de vermeende loverboy van Mandy en zijn medeverdachten.
 
Schadevergoeding
Assouiki was naar de rechtbank in Breda gekomen om de vordering tot schadevergoeding toe te lichten die Mandy tegen de verdachten heeft ingediend. Ze eist een voorschot van 70.000 euro.
 
Aan het begin van de behandeling van de zaak tegen Dennis P. bleek dat het Openbaar Ministerie (OM) hem er niet meer van verdenkt dat ook hij een loverboy was van Pijnenburg. Hem wordt alleen nog verweten dat hij samen met anderen heeft geprobeerd 20 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland te smokkelen. Ook zou hij betrokken zijn bij de smokkel van 15 kilo cocaïne vanuit Mexico naar Nederland in september 2005.
 
Dreigement
De voorzitter van de rechtbank las dinsdag een deel van de verklaring van Mandy Pijnenburg voor. De Tilburgse zegt dat Delano P., de broer van Dennis, haar in juli 2006 opbelde en zei dat ze naar de Dominicaanse Republiek moest gaan. Toen ze aangaf dat ze dat niet wilde, zou haar loverboy hebben gewezen op de schuld die ze bij hem had. Ook zou hij hebben gedreigd haar familie in brand te steken. Ze ging uiteindelijk toch naar de Dominicaanse Republiek en werd op het vliegveld, vanwaar ze naar Nederland zou reizen, betrapt met 20 kilo cocaïne in haar koffer.
 
Dennis P. leerde Mandy kennen op het station in Rotterdam en bracht haar in contact met zijn broer Delano. Dennis en zijn vriendin Zöhra O. zouden het initiatief hebben genomen tot de drugssmokkel vanuit de Dominicaanse Republiek.
 
De rechtbank behandelt dinsdagmiddag de zaak tegen een derde broer, de 22-jarige Rafaël P. Ook hij wordt niet meer gezien als loverboy. De rechtszaak tegen Delano wordt donderdag 27 februari behandeld. Vrijdag maakt officier van justitie Josien van Aken bekend wat ze tegen de drie zal eisen.
Meer over dit onderwerp:
mandy pijnenburg