Kolonel Van Tussenbroek overleden

RIO DE JANEIRO - Voormalig commandant van het korps commandotroepen in Roosendaal, kolonel Bas van Tussenbroek (77) is twee maanden geleden in Brazilië overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt. Van Tussenbroek was één van de bekendste commandanten van het elitekorps van de landmacht en kwam vooral in het nieuws vanwege zijn politieke activiteiten in Suriname.
De commando-website omschrijft hem als een 'zeer gewaardeerd en actief erelid' van de commandovereniging.

Van Tussenbroek begon zijn carrière als militair in Suriname toen dat nog een Nederlandse kolonie was en hij was daarna VN-waarnemer in Syrië en Israël. Hij leidde het Roosendaalse korps van 1977 tot 1981. Daarna was hij vanaf 1981 militair attaché op de Nederlandse ambassade in Suriname. Na zijn pensionering woonde hij tot aan zijn dood in Zuid-Amerika.

Vaak is gesuggereerd dat Van Tussenbroek een belangrijke maar ook dubieuze rol heeft gespeeld in Suriname. Hij volgde in 1981 kolonel Valk op als militair attaché in Suriname nadat steeds duidelijker werd dat de blauwdruk voor de Surinaamse sergeantencoupe in 1980 van kolonel Valk afkomstig was.

Eind jaren tachtig zou Van Tussenbroek contactpersoon zijn geweest voor verschillende buitenlandse inlichtingendiensten en hand- en spandiensten hebben verleend aan het junglecommando van Ronnie Brunswijk, dat strijdde tegen Bouterse. Maar de precieze rol van Van Tussenbroek is nooit opgehelderd.

Hij overleed al op 21 februari in Brazilië en werd een dag later begraven. Pas nu is zijn dood bekend geworden bij het korps commandotroepen in Roosendaal. Eind mei wordt er een speciale herdenkingsmis voor hem georganiseerd in zijn geboorteplaats Grevenbicht in Limburg.