Omstreden kunstwerk 'Kruisweg' gepresenteerd in Tilburg

TILBURG - Het kunstwerk 'De Moderne Kruisweg' werd woensdag gepresenteerd aan het publiek. Het werk van de Tilburgse kunstenaars Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth is volgens sommige gelovigen is kwetsend, voor anderen is het juist vernieuwend.

Het kunstwerk beeldt de lijdensweg van Jezus uit, maar dan in een modern jasje. In veertien beelden wordt  'de strompelende gang van de mens tot zijn dood' getoond, die verbeeld wordt door Jezus. Zo wordt Jezus onder meer getoond als eenzame drinker aan de bar en als gespierde wielrenner inclusief gesponsord kruis. Jeroen de Leijer maakte de schetsen en Nick J. Swarth is verantwoordelijk voor de teksten.Voordat het überhaupt gemaakt was, waren er al heftige discussies over het werk. Het kunstwerk kreeg 50.000 euro subsidie van de gemeente en ook de provincie betaalde mee.

De plannen voor het werk bleven vorig jaar niet onopgemerkt in de Tilburgse politiek. Verschillende partijen in de gemeenteraad, waaronder het CDA, vonden de eerste schetsen voor 'De Moderne Kruisweg' kwetsend. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde daarom criteria opstellen voor gesubsidieerde kunst in de openbare ruimte.
Deel dit artikel: