Nederzetting uit bronstijd bij Son groter dan gedacht

SON - De nederzetting uit de bronstijd die bij bedrijventerrein Ekkersrijt in Son is blootgelegd, is de op een na grootste die ooit in ons land is gevonden. Eind vorig jaar meldde archeoloog Theo de Jong bij Omroep Brabant al dat er sporen van vijf huizen waren gevonden, maar inmiddels is gebleken dat er zeker negentien woningen hebben gestaan.
De Jong spreekt van een mijlpaal voor archeologisch Nederland. De bronstijd duurde van circa 1500 tot 850 jaar voor Christus.

Alleen in Drenthe is een vergelijkbaar dorp aangetroffen. Die nederzetting heeft ooit uit dertig huizen bestaan. De vondst bij Ekkersrijt is zelfs voor de complete lage landen uniek te noemen, zegt De Jong. In de Belgische Kempen zijn ook nederzettingen gevonden, maar die bestonden uit hoogstens twee woningen.

Bij Ekkersrijt zijn verder de overblijfselen van meer dan vijftig bijgebouwen ontdekt. De nederzetting lijkt volgens een vooropgezet plan te zijn gebouwd. De boerderijen hebben een vergelijkbare indeling en tussen de erven bestaat een gelijke afstand tot de buren. Op het terrein zijn ook twee grafheuvels en crematiegraven gevonden die er op wijzen dat in elk geval een aantal doden op het erf werd begraven.

Bij het bedrijventerrein zijn bovendien resten uit de ijzertijd boven water gehaald. Het onderzoek op het vier hectare grote terrein is bijna afgerond. Archeologen profiteren bij Ekkersrijt van de aanleg van een nieuw verkeersknooppunt, dat de snelwegen A50 en A58 zonder verkeerslichten met elkaar moet gaan verbinden.