RWE biedt 9,3 miljard voor Essent

ARNHEM - Het Duitse energiebedrijf RWE doet een bod van 9,3 miljard euro op zijn Nederlandse branchegenoot Essent. Dit maakte het Duitse bedrijf maandag bekend. Het provinciebestuur gaat als grootse aandeelhouder van Essent het voorstel onderzoeken. De gemeente Den Bosch, ook aandeelhouder, is positief over het bod.
Voorwaarde voor de overname is toestemming van de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders van Essent. De grootste aandeelhouder is de provincie Noord-Brabant, met 30,8 procent. Ook de gemeenten Den Bosch en Tilburg zijn aandeelhouder.

Essent heeft bijna tien jaar als onafhankelijk bedrijf bestaan en is nu nog volledig in publieke handen. Het energiebedrijf had in 2008 een jaaromzet van ongeveer 6,6 miljard euro. Essent, waar ongeveer 7800 mensen werken, boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van 882 miljoen euro.

Den Bosch
Essent heeft nu al een groot kantoor in Den Bosch. Het Bossche stadsbestuur denkt dat er ongeveer 400 arbeidsplaatsen bij komen omdat het bedrijf Enexis, dat de gasleidingen beheert, afgesplitst wordt en het hoofdkantoor in Den Bosch gaat vestigen.

De gemeente is verder blij dat het leidingennetwerk in handen van overheidsbedrijf Enexis blijft. Daarmee is volgens het college het publiek belang van gastransport gewaarborgd.

Klik op het audiosymbool voor een gesprek met verslaggever Bart Oosterveld, die bij de persconferentie van Essent zat, en reacties van wethouder Bert Pauli van Den Bosch en provinciebestuurder Annemarie Moons.


Persconferentie waarop werd ingegaan op de overname van Essent

Meer over dit onderwerp:
ESSENT rwe Overname