Richard Groenendaal rijdt zijn allerlaatste veldrit

OOSTMALLE - Richard Groenendaal uit Sint-Michielsgestel heeft zondag de laatste wedstrijd in zijn loopbaan gereden. Begeleid door applaus van Lars Boom in Oostmalle kwam hij over de finish.
In de strijd om de zege deed Richard Groenendaal zondag niet meer mee. Toch nam de voormalige wereldkampioen veldrijden bij de Sluitingsprijs in Oostmalle in stijl afscheid. Begeleid onder applaus van Lars Boom ging hij in de laatste wedstrijd van zijn loopbaan als negentiende over de finish.

De 37-jarige Groenendaal stond in januari al uitgebreid stil bij het einde van zijn loopbaan tijdens een afscheidswedstrijd in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel. Aan een speciale race voor hem na afloop van het seizoen had Groenedaal geen behoefte.

Podium
Zondag werd in Oostmalle echter toch nog uitgebreid stilgestaan bij zijn laatste koers. Direct na de finish werd hij op het podium gehuldigd en ging zijn fiets symbolisch aan de haak. Echt genoten had Groenendaal tijdens de wedstrijd niet. "Ik heb vreselijk afgezien", zei hij na afloop. "Ik ben afgelopen week in de training hard gevallen en had daar veel last van. Na een half uur was het op. Maar in de laatste ronde heb ik toch wel aan mijn afscheid gedacht. Zeker toen ik de bel voor de laatste keer hoorde."


Groenendaal hangt als laatste daad van zijn carrière symbolisch zijn fiets aan de haak.

Groenendaal heeft er vrede mee dat het erop zit. Hij leefde het hele seizoen al naar zijn laatste race toe. "Het is vooral fijn dat ik mijn eigen moment heb kunnen kiezen. Het zal straks wel raar zijn als ik in april niet aan de voorbereiding hoef te beginnen en als ik in september aan de kant sta als de andere jongens van start gaan."

Anders
Als ploegleider bij AA Drink wacht Groenendaal echter een nieuwe uitdaging. Hij gaat al meedraaien bij het wegseizoen. "Het zal wel heel anders zijn, maar ik kijk er naar uit."


Richard Groenendaal lacht van oor tot oor voor hij begint aan zijn allerlaatse veldrit.

De belgische veldrijder Sven Nys won zondag in Oostmalle de laatste wedstrijd om de Gazet van Antwerpen Trofee. De Belg profiteerde in de slotronde van een valpartij van zijn landgenoot en wereldkampioen Niels Albert. Sven Vanthourenhout eindigde als derde. Nys was al zeker van de eindzege in het klassement.
Meer over dit onderwerp:
richard groenendaal oostmalle laatste veldrit