Defensie: Marco Kroon verdient Willems-Orde

DEN HAAG - Defensie stelt dat kapitein Marco Kroon uit Den Bosch de Militaire Willems-Orde wel degelijk verdient. Het ministerie reageert daarmee op een artikel dat woensdag in dagblad De Pers verscheen.

Daarin stelt journalist Arnold Karskens de vraag of het wel terecht is dat Kroon op 29 mei de hoogste militaire onderscheiding krijgt opgespeld voor zijn optreden als pelotonscommandant in 2006 in Afghanistan.

Volgens De Pers kwamen burgers om bij operatie Perth waaraan Kroon deelnam. Ook stelt de krant dat er onduidelijkheid is over het lot van gevangenen.

Volgens Luitenant-Kolonel Simons van Defensie legt Karskens in zijn artikel totaal verkeerde verbanden. Volgens Simons gaat er aan de toekenning van de Willems-Orde een uitgebreid onderzoek vooraf.

Er zijn na de operatie in 2006 meer dan 70 mensen gesproken om alle verhaallijnen te toetsen. Defensie is er dan ook van overtuigd dat Kroon de onderscheiding eind mei gewoon ontvangt.

Kamerleden van de SP en GroenLinks willen van de Minister van Defensie Van Middelkoop duidelijkheid over de operatie voordat de onderscheiding wordt uitgereikt.

Klik op de video-link voor het item uit Brabant Nieuws, met daarin de reactie van oorlogsverslaggever Arnold Karskens.
Meer over dit onderwerp:
willems-orde marco kroon de pers