Coffeeshops sluiten in september

ROOSENDAAL - Alle acht coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal moeten uiterlijk 16 september voorgoed dicht zijn. Dat hebben de burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom donderdagochtend bekendgemaakt.
De gemeenten zijn bereid om de panden waarin de coffeeshops zitten, te kopen of om het huurcontract over te nemen. Maar een schadevergoeding voor de exploitanten zit er niet in. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de verkoopregels voor de shops in de periode tot aan de sluiting aangescherpt zouden worden. Maar daar wordt nu vanaf gezien, omdat de shops toch op vrij korte termijn dicht zijn.

De controle van de shops wordt de komende maanden wel strenger. Bij een overtreding krijgen coffeeshophouders voortaan één schriftelijke waarschuwing. Daarna wordt de shop direct gesloten.

De drugstoeristen worden de komende tijd via Belgische media, brieven, flyers en internet geïnformeerd over de sluiting van de coffeeshops. Er lopen contacten met de provincie Antwerpen daarover. Er wordt ook nauwer samengewerkt met de Belgische politie.

'Dictatuur'
Een van de coffeeshophouders in Roosendaal noemde de sluitingsplannen donderdagochtendochtend  'dictatuur'. Hij zegt er niks van te begrijpen omdat ook de lokale gebruikers hierdoor getroffen worden.

De exploitant van de Yellow Moon is niet van plan zijn pand aan het Stationsplein te verkopen en gaat eventueel de WW in. Gemeenteraadslid Ton Schijvenaars is ook tegen de sluiting en vreest dat de illegaliteit fors gaan toenemen en dus ook de criminaliteit in beide steden omdat de vraag naar wiet blijft.


De exploitant van de Yellow Moon is niet van plan zijn pand te verkopen.

Vorig jaar oktober kondigden de beide grensgemeenten al aan het gedoogbeleid overboord te gooien. Ze willen hiermee een einde maken aan de drugsoverlast binnen hun gemeentegrenzen. Per week zorgen zo'n 25.000 Belgische en ook Franse drugsliefhebbers voor overlast en criminaliteit. (1,3 miljoen per jaar).

Uitbanning softdrugs
Bergen op Zoom en Roosendaal zijn de eerste Nederlandse steden die de legale softdrugsverkoop helemaal uitbannen. Uit verschillende hoeken klonk de afgelopen tijd de zorg dat de overlast zich zou verplaatsen naar andere steden. En dat de sluiting van de shops een groei van de illegaliteit betekent.

Burgemeester Marijnen van Roosendaal verwacht dat de Franse en Belgische drugstoeristen vanaf september wegblijven. Volgens Marijnen doen Belgen straks minder moeite om naar Nederland te reizen omdat er ook in eigen land een illegaal circuit bestaat. In Roosendaal zijn er momenteel vier coffeeshops open.

In Bergen op Zoom slechts eentje, de andere drie zijn gesloten omdat ze betrapt zijn met te veel handelsvoorraad of vanwege vergunningsproblemen. The Yellow Moon in Roosendaal is een van de coffeeshops die in september dicht gaat.
Meer over dit onderwerp:
coffeeshop bergen op zoom roosendaal