Dreiging schietpartij school: één na hoogste alarmfase

BREDA - In Breda en Zundert is overwogen om meer dan honderd scholen vrijdag te sluiten na een ernstige bedreiging op internet, waarin iemand schreef op school in Breda mensen te gaan doodschieten. De op één na hoogste fase van het rampenplan was van kracht. Een 18-jarige scholier uit Rijsbergen is inmiddels gearresteerd en heeft al een bekentenis afgelegd.
Naar aanleiding van het bericht is de politie aan het werk gegaan en heeft de verdachte opgepakt. De jongen werd donderdagnacht om halfvier van zijn bed gelicht.  Daardoor konden de scholen gewoon opengaan. 

Gedragsdeskundigen vonden de situatie erg zorgelijk.  Het bericht op internet werd gezien als een typisch bericht dat aan een zogenoemde 'school-shoot' vooraf gaat. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Over zijn motief is nog niets bekend.

FBI
De politie kreeg bij de opsporing hulp van de FBI (De federale politie van Amerika), zo liet burgemeester Van der Velden van Breda tijdens een personferentie weten. De jongen had zijn bedreiging namelijk geplaatst op een Amerikaanse website.  Minister Ernst Hirsch-Ballin van Justitie was vol lof over het daadkrachtig optreden in Rijsbergen.  "Want dat is niet bepaald makkelijk."Met 'Chu' in bovenstaande bedreiging wordt waarschijnlijk de Amerikaanse student Cho Seung-hui bedoeld, die op 16 april 2007 een bloedbad aanrichtte op de universiteit Virginia Tech in de Amerikaanse staat Virginia. Hij schoot daar 32 mensen dood.

Geschrokken
Burgemeester Peter van der  Velden van Breda en burgemeester Poppe-De Looff van Zundert zijn flink  geschrokken van de dreiging van de schietpartij. Poppe-De Looff, in wier gemeente de  
jongen werd aangehouden: "Het kan overal gebeuren, dus ook hier." Ze heeft inmiddels contact gehad met de ouders en hen sterkte gewenst.       
                                     
Van der Velden roemde het snelle handelen van de politie, waarmee een mogelijk drama kon worden voorkomen: "Een knap staaltje onderzoekswerk."  


Burgemeesters Poppe-De Looff en Van der Velden (links en midden) tijdens de persconferentie.
Meer over dit onderwerp:
bedreiging scholen breda