Het leven en lijden van volkszanger Richard Janse

TILBURG - Op de bank bij zijn oma in de woonwagen in Tilburg trekt de 23-jarige zanger Richard Janse de deken over zich heen. In de woonwagen van zijn moeder Sjan is het te druk. Bij zijn grootmoeder kan hij bijkomen. Terwijl zijn oma in de keuken soep voor hem maakt, denkt Richard aan de ziekte die hem heeft geveld. Hij wil er eigenlijk niet over nadenken, hij wil er niet over praten. Hij wil zingen, hij wil leven.

"Ik herinner mij de tijd van jij en ik
Van de allereerste tot de laatste blik
Ik zie je altijd nog als verslagen staan
Toen ik vertelde dat ik weg moest gaan"
(Uit: 'Ik mis je zo')

Zijn moeder was op de onheilsdag 28 februari 2008 bij hem toen hij het nieuws te horen kreeg dat hij kanker had. Een zwarte schaduw trok over het leven van Richard en zijn moeder Sjan. "Ik heb mijn zoon vastgepakt en samen met hem keihard gehuild. Geschreeuwd hebben we," vertelde Sjan op 1 april in het Brabants Dagblad, "In de auto op weg naar huis heb ik het kruisje dat aan de spiegel hing naar buiten gegooid. Ik wilde even niets meer met God te maken hebben."

Zijn vader Harrie haalde op de site van Richard op 21 maart de dag terug in herinnering dat hij het verschrikkelijke nieuws hoorde. "Je gilt het uit van ongeloof, pijn, verdriet en angst voor wat komen gaat. Lieve heer, waar hebben we dit aan verdiend en hoe moeten we dit verdriet verwerken." In dezelfde brief uitte vader Harrie zijn bewondering voor zijn zoon. "Ik zou willen dat ik net zo sterk als jij was. Ik sta gewoon versteld van je kracht en vechtlust en dat je de wil hebt om te blijven zingen zolang je nog kunt."

Liedjes
Richards ouders zijn niet alleen voor hem persoonlijk, maar ook voor hem als artiest altijd belangrijk geweest. Zijn leven als zanger begon toen de 15-jarige Richard voor zijn familie ‘Marina’ zong. De familie was zo onder de indruk, dat hij besloot met het zingen door te gaan. Twee jaar later zong Richard op het feest van zijn ouders 'La Mamma'. Dankzij de steun en het geloof van zijn familie kwam in 2004 zijn eerste cd met de liedjes ‘Ik leef alleen voor jou’ en ‘Marielle’ uit.

Snel na de eerste volgde de tweede cd met de nummers ‘Uit al mijn dromen’ en ‘Jij hebt mij bedrogen’. In Turkije maakte de Tilburgse volkszanger de opnames voor een eerste dvd, samen met fans en andere Nederlandse artiesten. Eén van Richard’s laatste wapenfeiten is het nummer ‘Ik mis je zo’, dat hij samen met Rob van Daal maakte in de tijd dat hij al ziek was. De samenwerking liep zo soepel dat de twee het nummer binnen één dag op de plaat kregen.Het liedje kwam te staan op Richards laatste cd die hij op zondag 5 april presenteerde. Daarbij trad hij voor de allereerste keer op voor fans en familie. Tijdens dit optreden leunde Richard op zijn moeder Sjan en zong, vijf jaar nadat hij dit voor de eerste keer had gedaan, ‘La Mamma’ voor zijn moeder. De cirkel was rond.

Wens
Het was Richards wens om een laatste keer op te treden voor al zijn fans die hem in de zware tijden door dik en dun hebben gesteund (klik op het videosymbool). Het was ook zijn wens zelf zijn eigen begrafenis tot in de puntjes voor te bereiden, vertelde zijn vader Harrie in een interview met het Brabants Dagblad op 1 april. “Hij heeft alles al geregeld. Hij wil een uitvaart in een witte kist, op een koets met paarden. De muziek heeft hij al uitgezocht, net als zijn bidprentje. Twee openstaande handen met zijn hoofd en daarboven een vlinder.”


Richard zong zondag 5 april voor zijn moeder 'La Mamma'; de cirkel was rond.

Ter herinnering aan Richard krijgt het bidprentje een bijzondere plaats bij de familie, aldus vader Harrie. “Zijn broers en ik laten dat op onze rug tatoeëren. Dat hebben we ook tegen hem gezegd, zodat hij weet dat hij nooit vergeten wordt. Hij heeft de namen van zijn broers laten tatoeëren. Zodat hij straks niet alleen is.”

Op de Hyves van Richard druppelen de steunbetuigingen binnen. In de harten van zijn bijna 10.000 Hyvers zal hij altijd een plek hebben. Zo getuigen de reacties. “Je heb laten zien dat je veel van je fans houdt maar zij ook van jou,” krabbelde Geertje Docter uit het Overijsselse Den Ham. “Ik ben er zelf ook één van die je in mijn hart heeft gesloten. Voor nu maar ook als je aan gene zijde bent hoor! Zoiets houdt niet op als het leven stopt.”

Gemis
Liggend op de bank in de woonwagen van zijn oma laat hij zijn gedachten gaan over zijn laatste optreden, de warmte van het publiek, de liefde en emotie van het aanstaande gemis. Hij is blij dat hij niet meer in de Daniël den Hoed-kliniek in Rotterdam ligt, waar hij acht maanden lang tal van operaties en bestralingen onderging. Bij zijn oma in de woonwagen op de bank is het beter.

Dat is ook precies wat zijn grootmoeder het meest zal missen. Ze schreef op Richard’s site op 26 maart: “Ik was altijd, en nog, zo blij als je zei ‘Oma ik ga even op de bank liggen, ik ben moe’. Met een kussen en een deken vond ik het zo fijn, als ik jou zo bij mij op de bank zag liggen, maar het was altijd eerst ‘ons mam bellen’. ‘Mam, ik ben bij ons oma, blijf hier even op de bank rusten, ik ben zo moe’. Dan zat ik in mijn stoeltje naast de bank en haalde mijn oog niet van je af.”

Richard overleed op 30 juli 2009.
Deel dit artikel: