Omstreden imam bij Defensie aan de slag

DEN HAAG - De omstreden Nederlands-Marokkaanse imam Ali Eddaoudi mag toch aan de slag als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht. Met dat besluit dreigt CDA-staatssecretaris Jack de Vries hard te botsen met zijn partijgenoten in de Tweede Kamer.
De imam Ali Eddaoudi zou een week geleden zijn diploma krijgen op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Dat ging echter niet door. Daarop werd een website gemaakt om de imam te steunen. Op de site 'Wij steunen Ali Eddaoudi' hebben sinds maandag al meer dan 1150 mensen hun handtekening achtergelaten.

Tegenstemmen
CDA-defensiewoordvoerder Raymond Knops overweegt zijn fractie te adviseren dinsdag voor een Kamermotie te stemmen die de aanstelling van de omstreden legerimam wil terugdraaien. Als het CDA inderdaad voor de motie stemt, ontstaat er wellicht een Kamermeerderheid omdat dan in elk geval CDA, VVD, PVV, Rita Verdonk en SGP (74 zetels) voor zijn. Van de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren is nog geen standpunt bekend, de overige partijen zijn tegen. De Vries heeft al gezegd de motie niet te zullen uitvoeren, mocht ze worden aangenomen.

De staatssecretaris besloot Eddaoudi's carriere bij defensie te steunen na een nieuw indringend gesprek op vrijdag. Eddaoudi legde daarin de context van zijn eerdere omstreden uitlatingen uit, betuigde spijt en nam er afstand van. Hij noemde in columns eerder premier Jan Peter Balkenende een hypocriet en ,,nog geen deurmat waardig''.

Ook schreef hij dat er van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn en dat de Nederlandse missie in Afghanistan bedoeld is om de Afghanen in eigen land te terroriseren. Eddaoudi verklaarde zijn uitlatingen tegenover De Vries in het licht van de oorlog tegen de islam van de vroegere Amerikaanse president George W. Bush. ,,Daar was hij begrijpelijk boos over'', zei De Vries vrijdag in het televisieprogramma NOVA.

Positieve verhalen
De Vries kreeg de afgelopen dagen positieve verhalen te horen over Eddauoudi's werk op katholieke scholen, in ziekenhuizen en gevangenissen en zag geen reden meer om het dienstverband te ontbinden. Hij is ervan overtuigd dat Eddaoudi als geestelijk verzorger ,,in staat zal zijn, ook voor andere geloofsrichtingen, zijn werk goed en integer te doen''. Geestelijk verzorgers bij Defensie moeten alle militairen kunnen en willen bijstaan, van welke religie dan ook. De staatssecretaris zei dat de vakbonden zijn besluit begrijpen.

CDA-Kamerlid Knops begrijpt vanuit juridisch oogpunt het standpunt van zijn partijgenoot. ,,Moreel gezien blijft onze fractie problemen houden dat hij deze uitspraken heeft gedaan. De onderliggende bezwaren zijn niet weggenomen'', stelde Knops. De VVD noemde het besluit van De Vries,,volstrekt onbegrijpelijk en bizar'' en de verandering van mening van Eddaoudi ,,totaal ongeloofwaardig''. Rita Verdonk verweet De Vries slappe knieën.
     
Link:
Wij steunen Ali Eddaoudi
Meer over dit onderwerp:
imam breda kma Ali Eddaoudi