Nederlandse Volksunie stapt naar rechter

DEN BOSCH - De Nederlandse Volksunie wil via de rechter afdwingen dat de leden zaterdag toch mogen demonstreren in Den Bosch. De zaak dient vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch.
Burgemeester Rombouts liet dinsdag weten de voorgenomen demonstratie van de extreem rechtse Nederlandse Volks Unie en de aangekondigde tegendemonstratie van het Comité rascisme nee op 23 mei te verbieden.

Rombouts wil zo ongeregeldheden voorkomen. Uit adviezen van de politie blijkt dat handhaving van de openbare orde tijdens de demonstraties een onevenredig grote politieinzet zou vergen.

Garantie
Wat ook meespeelt is dat het tijdens het Hemelvaartweekend extra druk zal zijn in de binnenstad van Den Bosch. Bovendien is er volgens Rombouts geenszins een garantie voor een vreedzaam verloop van de demonstraties.

Het scheiden van de demonstraties door een ander aanvangstijdstip en een andere locatie te verplichten vindt de burgemeester geen reële optie. Dit omdat ervaringen uit andere steden leren dat er ondanks afspraken toch gezocht wordt naar de confrontatie.
Meer over dit onderwerp:
rombouts verbod demonstratie nvu