44 arrestaties bij extreem-rechtse betoging

DEN BOSCH - Bij de extreem-rechtse betoging van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Den Bosch zijn zaterdagmiddag 44 aanhoudingen verricht. Daarbij raakte een persoon lichtgewond. De verdachten werden onder meer gearresteerd voor openlijke geweld, het gebruik van slagwapens, stenen gooien, opruiing en het zich niet kunnen legitimeren.
De politie arresteerde linkse tegenstanders en Bosschenaren. De meesten werden zaterdagavond weer vrijgelaten. Er werden geen NVU-aanhangers opgepakt.

Ongeveer zestig aanhangers van de NVU meldden zich zaterdag rond het middaguur achter het station voor een demonstratie. Er waren zo'n 150 linkse tegenstanders aanwezig. De betoging verliep verder zonder noemenswaardigheden. Burgemeester Rombouts van Den Bosch is tevreden over het verloop van de demonstratie en is blij dat "de stad erger bespaard is gebleven".

Een haag van politie en ME schermde de extreem-rechtse demonstranten af van de tegendemonstranten. Deze probeerden vooral met veel lawaai de rechts-extremisten monddood te maken. Voor de demonstranten was het verboden om helmen, maskers, sjaals of bivakmutsen te dragen.

Botsingen
Betogingen van de NVU liepen in het verleden geregeld uit op botsingen tussen rechtse en linkse demonstranten. Daarom had burgemeester Rombouts van Den Bosch voor zaterdag een noodverordening uitgevaardigd voor de stad.

De demonstratie kreeg vrijdag het groene licht van de rechter. De noodverordening gaf de politie ruimere bevoegdheden, bijvoorbeeld om te fouilleren. Rombouts had erop gewezen dat er na de rechterlijke uitspraak alleen toestemming was voor de demonstratie van de NVU. Tegen andere demonstranten zou worden opgetreden.


De ME was al vroeg aanwezig bij het paleis van justitie achter het station.

De gemeente Den Bosch had de demonstratie eerder deze week nog verboden. De NVU had een kort geding aangespannen, omdat het volgens leider Constant Kusters niet zijn aanhang is die voor problemen zorgt, maar de linkse tegendemonstranten. De rechter gaf de NVU daarin gelijk.


De betogers trekken door een Bossche wijk


Een starre blik bij de rechtse betogers


De betoging begint met geroep en vlaggen


Een linkse betoger is vermomd


De betogers onder begeleiding van de Mobiele Eenheid


Een van de vele arrestanten


De vlag valt in handen van linkse betogers