Tilburg stemt tegen shopping mall

TILBURG - Een meerderheid van de inwoners van de gemeente Tilburg heeft donderdagavond tegen de shopping mall gestemd. 53,11 procent van de stemgerechtigde kiezers sprak zich in een referendum uit tegen de komst van het megawinkelcentrum in het noorden van de stad. 46,25 procent van de Tilburgers was voor.

Wethouder Joost Möller van economische zaken legde zich neer bij de uitspraak van de bevolking. “Er is in de stad veel discussie over dit onderwerp gevoerd. Met het referendum heeft iedereen de kans gekregen zijn of haar stem te laten horen. De Tilburgers hebben nu bepaald dat de mall op de stadsentree niet wenselijk is", zei hij op de website van de gemeente.

Projectontwikkelaar OVG reageerde teleurgesteld op het resultaat van de volksraadpleging. De Tilburgse winkeliers zijn verheugd.

Opkomst
Het referendum zorgde niet voor een hoge opkomst in Tilburg. Het percentage kwam uit op 35,8, terwijl landelijk 40 procent van de stemgerechtigde kiezers een stem uitbracht. Dat betekent dat 57.803 inwoners hun stem uitbrachten. Vooral in de stadsdelen Noord en Reeshof stemde de bevolking voor de mall. In de binnenstad waren juist veel stemmen tegen.

Dat is verrassend, aangezien peilingen van de gemeente afgelopen weken nog wezen op een opkomst rond 80 procent. De opkomst heeft overigens geen gevolgen voor de geldigheid van het referendum. De gemeenteraad beloofde eerder de uitslag van het referendum te respecteren.

Omstreden
Het referendum was niet geheel onomstreden. Zo was burgemeester Ruud Vreeman woedend op Provinciale Staten, dat op 26 mei, een paar dagen voor het referendum, tegen de komst van megawinkelcentra bleek te zijn. Daarmee kwam de komst van de mall in Tilburg al op losse schroeven te staan.

Volgens Vreeman “frustreerde Provinciale Staten het democratisch proces dat in Tilburg gaande was”. Hij beschuldigde de provincie bovendien van gelegenheidswetgeving.

Helemall wel, Helemall niet
Voor- en tegenstanders konden zich de laatste tijd onder meer via Twitter en Hyves laten gelden over het onderwerp. De pagina's voor de 'Helemall wel'-groep telden donderdagavond resectievelijk 321 en 36 leden. De Hyves-pagina 'Helemall niet' had 83 leden, de Twitter-variant 26.

Lees ook:

Brabant stemt voor Europees Parlement
Meer over dit onderwerp:
shopping mall referendum verkiezing
Deel dit artikel: