Esbeek wint Brabantse Dorpen Derby

WOUW - Esbeek is de winnaar van de Brabantse Dorpen Derby. Dat werd zaterdag bekend tijdens de grote finale van het tv-programma waarin Brabantse dorpen streden om de de hoofdprijs van 50.000 euro. Het geld is bestemd voor het uitwerken van een initiatief dat de leefbaarheid in het dorp moet verbeteren.

Esbeek gaat het geld besteden aan het project De Dorpshuiskamer. Dat moet jong en oud betrekken bij de cultuurhistorische waarde van het dorp. In De Dorpshuiskamer moet onder meer een museum komen en het wordt het vertrekpunt voor een historische wanderlroute.

Van de tien overgebleven dorpen gingen er tijdens de live-uitzending op zaterdagavond drie naar de finale op basis van internetstemmen en het oordeel van de jury. Naast Esbeek stonden Hoogeloon en Spoordonk in de finale. Tijdens de live-uitzending konden Brabanders telefonisch en per sms stemmen op hun favoriete dorp. Van de 30.000 stemmen ging zestig procent naar Esbeek. De twee verliezende finalisten kregen een mooie troostprijs van 10.000 euro voor hun projecten. 

Meer over dit onderwerp:
dorpen derby finale