Geen vervolging na verwisseling hart Denise Schouten

DEN BOSCH - Justitie hoeft vijf medewerkers en ex-medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut definitief niet te vervolgen voor de verwisseling van het hart van Denise Schouten uit Tilburg.
Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag besloten in de klaagschriftprocedure die de ouders van Denise hadden aangespannen. De Tilburgse Denise Schouten overleed in 1999 een dag nadat ze tijdens een cafébezoek onwel was geworden.

Haar ouders vermoeden dat iemand iets in haar drankje had gedaan. Justitie zegt dat de oorzaak een ontsteking aan de hartspier of een hartinfarct moet zijn geweest. Later bleek dat tijdens of na sectie (delen van) het hart en de organen van Denise zijn verwisseld met de lichaamsdelen van een onbekende man.

De aanklacht
De ouders deden aangifte tegen pathologen, een deskundige en de huidige en vroegere directeur van het NFI. Ze verwijten de medewerkers dat ze een valse verklaring over het overlijden hebben afgegeven, dat het sectieverslag onjuist was gedateerd en dat lichaamsweefsel van hun dochter ten onrechte werd vernietigd of niet teruggegeven aan de nabestaanden. Justitie besloot geen vervolging in te stellen.

Het hof oordeelt over de klacht van de ouders weliswaar dat het lichaamsweefsel bij het NFI ten onrechte is vernietigd of niet is teruggeven en dat er vergaande slordigheden zijn begaan. Maar hoe pijnlijk dat ook is voor de familie, is dat geen strafbaar feit, zeggen de rechters. Eventuele fouten of verkeerde conclusies in het sectieverslag zijn niet aan opzet te wijten, aldus het arrest.

De moeder van Denise Schouten is teleurgesteld over de uitspraak. Ze gaat samen met haar advocaat bekijken of er meer manieren zijn om te achterhalen wat er precies met haar dochter is gebeurd.
Meer over dit onderwerp:
Denise Schouten