Voorlopige hechtenis Benno Larue verlengd

DEN BOSCH - Benno Larue blijft tot de volgende zitting van de rechtbank in Den Bosch vast voor verkrachting en ontucht. De rechtbank heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van de Bossche zwemleraar verlengd. De verdenkingen zijn te ernstig en het gevaar op herhaling te groot om de verdachte vrij te laten, zo vindt de rechter.

Justitie probeerde de rechter vrijdag achter gesloten deuren met een filmpje te overtuigen dat de verdachte een meisje met het syndroom van Down heeft verkracht. Op het filmpje is te zien dat de zwemleraar met zijn hand in het zwembroekje van het meisje zit. Dat was een van de redenen om Larue langer vast te houden.

Excuses
Larue zelf bood op de eerste zittingsdag in de rechtszaal zijn excuses aan."Ik schaam mij voor wat ik gedaan heb en bied iedereen mijn excuses aan.” De 59-jarige Larue zei verder dat justitie een boel onrust bij de ouders had kunnen wegnemen door direct bekend te maken dat het niet om jongetjes ging.

Larue zei niets over wat hij precies heeft gedaan. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van bijna honderd meisjes tijdens de zwemlessen en verkrachting van het meisje met het syndroom van Down. Haar vader wil een schadeclaim indienen.

Directe vrijlating
Larues advocaat Van der Kruijs vond dat zijn cliënt direct moest worden vrijgelaten, omdat hij publiekelijk aan de schandpaal is genageld en onmogelijk nog een eerlijk proces kon krijgen.

Door op een persconferentie te zeggen dat Benno Larue met 98 meisjes ontucht heeft gepleegd, heeft justitie hem al schuldig verklaard, aldus Van der Kruijs. Justitie en burgemeester Rombouts hebben volgens hem uitgelokt dat Larue in de pers is afgeschilderd als het 'zwembadmonster'. Dat leidde er onder meer toe dat Larue in het huis van bewaring in Breda is aangevallen door een medegevangene, volgens de advocaat.

Volle rechtszaal
De rechtszaal van de rechtbank in Den Bosch zat vol met journalisten en tientallen ouders. Ook in een naastgelegen zaal met videoscherm volgen tientallen belangstellenden het begin van de strafzaak.

De aanwezige ouders reageerden zo boos toen de zwemleraar sprak dat de rechter de zaal tot drie maal toe tot stilte moeten manen. 

Slachtofferhulp staat klaar voor eventuele vragen van de ouders.
Deel dit artikel: