Bos: militairen eind 2010 weg uit Uruzgan

PITTSBURGH - Vice-premier Wouter Bos blijft erbij dat eind volgend jaar alle Nederlandse militairen moeten zijn vertrokken uit Uruzgan. De Nederlandse troepen, onder wie militairen van legerbasis Oirschot, leiden in Afghanistan de NAVO-troepenmacht ISAF.
Bos deed zijn uitspraak vrijdag tijdens de top van de G-20 in het Amerikaanse Pittsburgh. De vice-premier neemt daarmee afstand van de uitspraken van collega Rouvoet van de ChristenUnie, die eerder op de dag de mogelijkheid van een nieuwe en kleinere missie in Uruzgan open hield.

De discussie over de nieuwe missie laaide woensdag op toen minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zich afvroeg of Nederland “alles op anderen kan afschuiven”.

Het kabinet en de Tweede Kamer spraken in 2007 al af dat de missie, die aanvankelijk in 2008 zou aflopen, in 2010 stopt.

Peiling
De mening van Bos wordt gesteund door een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat de militaire missie in Uruzgan na 2010 niet moet worden verlengd.