Schrijver Asten wint debutantenprijs

DORDRECHT - Ricus van de Coevering uit Asten heeft zondag in Dordrecht de Academica Debutantenprijs 2009 gewonnen. Deze onderscheiding is bestemd voor het beste literaire fictiedebuut van Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.
Van de Coevering kreeg de prijs voor zijn roman 'Sneeuweieren'. Daarnaast had de vakjury nog vier andere boeken genomineerd. Lezers uit Nederland, Vlaanderen en Suriname kozen uit deze vijf genomineerden de winnaar. ,,Het is de mooiste stille roman die ik in de laatste jaren heb gelezen'', zo meldde een lezeres.

Sneeuweieren gaat over een kippenboer en zijn vrouw, die een Ghaneesje adopteren. Ze zien in het kind de gedroomde opvolger voor de pluimveehouderij, die gesitueerd is in een uithoek van Brabant. Adoptiekind David heeft echter niets op met de kippen van zijn adoptievader en wil zelf liever arts of bioloog worden. Op een dag trekt de Ghanees het nabijgelegen moeras in en komt niet terug.

De Academica Debutantenprijs werd dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. De prijs werd overhandigd door de winnares van vorig jaar, Marieke van der Pol. Deze schrijfster oogstte het afgelopen jaar succes door de verfilming van haar winnende boek 'Bruidsvlucht'. Eerdere winnaars waren onder anderen Anna Enquist met 'Het Meesterstuk' en Gerbrand Bakker met 'Boven is het stil'.
Meer over dit onderwerp:
asten Ricus van de Coevering