'Grotere rol Roosendaals verzet in WO II'

ROOSENDAAL - Het Roosendaalse verzet heeft in de Tweede Wereldoorlog een veel grotere rol gespeeld dan tot nu toe bekend was.
Zo had de Roosendaalse verzetsman Piet Werz tijdens de bevrijding een sleutelpositie in de samenwerkende nationale verzetsgroepen. Werz kreeg nooit een onderscheiding of ander eerbetoon en daar had hij wel recht op. Dat schrijft de Roosendaalse amateurhistoricus John Braat in zijn boek 'Ere wie Ere toekomt'. Zondag verscheen dit boek.

Publieke erkenning kregen diverse Roosendaalse verzetsleden nooit. Dat werd mede veroorzaakt omdat ze bescheiden waren, naar Indië vertrokken of uit protest tegen de gang van zaken na de oorlog. Velen besloten daarom voor altijd te zwijgen. Braat vind het hoog tijd dat deze Roosendaalse verzetsmensen een gezicht krijgen en de aandacht die ze verdienen.

Jan Borghouts
Piet Werz had in de Tweede Wereldoorlog nauw contact met Jan Borghouts alias Peter Zuid uit Bergen op Zoom en Frank van Bijnen, ook uit Bergen. Met zijn drieën moesten ze onderduiken. Borghouts en Van Bijnen kregen later voor hun inzet de allerhoogste nationale onderscheiding: de Militaire Willemsorde. Werz kreeg niets, zelfs geen straat naar hem genoemd of een vermelding op het oorlogsmonument aan de Parklaan in Roosendaal.

Volgens Braat was het Roosendaalse verzet erg effectief in bijvoorbeeld het doorgeven van doelwitten voor geallieerde bombardementen. 's Morgens werd er door het verzet gebeld over een Duitse munitietrein, en 's middags was hij al gebombardeerd, zegt Braat. Roosendaal was een cruciaal spoorwegknooppunt en de toegang naar Belgie waar de geallieerden in zomer en najaar van 1944 bezig waren met hun opmars.

Monument
Via Roosendaal gingen bovendien veel geallieerde piloten de grens over naar Belgie. De Roosendaalse amateurhistoricus John Braat stuitte vijf jaar geleden op deze onbekende geschiedenis. Hij deed onderzoek in binnen- en buitenland en haalde veel nieuwe feiten boven water. Hij is bezig met een monument voor het Roosendaals verzet.

Dat komt er hoe dan ook, maar de vraag is nog waar het komt in de stad. Volgens Braat zijn er tijdens de oorlog 25 Roosendaalse verzetsmensen omgekomen. Hij belicht ook andere opmerkelijke zaken uit het Roosendaalse oorlogsverleden, zoals de interneringskampen aan de Bredaseweg en de Wouwseweg, de vluchtroutes voor geallieerde piloten, liquidaties en de zuivering van het politiekorps na de oorlog. Ook 'kleine' verhalen komen aan bod. Bijvoorbeeld het verhaal van een zoon van de verzetsstrijder die in 1989 nog een stengun en handgranaat inleverde bij de politie.
Meer over dit onderwerp:
Roosendaals verzet Tweede Wereldoorlog