Burgemeester Vreeman onder vuur in Midi-rapport

TILBURG - De Midi-enquêtecommissie in Tilburg uit in haar eindrapport forse kritiek op burgemeester Vreeman en voormalig wethouder Backx. Zij hielden berichten over tekorten bij de verbouw van het theater in Tilburg onder de pet. Het eindrapport wordt dinsdag gepresenteerd, maar Omroep Brabant heeft het al gelezen.

Vreeman en Backx vreesden een politieke crisis in de stad die niet op te lossen zou zijn. Volgens de enquêtecommissie hebben Vreeman en Backx daarmee de gemeentewet aan hun laars gelapt.

In juni vorig jaar werd duidelijk dat de verbouwing van de voormalige bioscoop tussen de vijf ton en een miljoen euro duurder uit zou pakken. In plaats van dit aan de gemeenteraad te melden, bedachten Vreeman en Backx samen met de gemeentesecretaris een boekhoudkundige truc om het tekort onzichtbaar te maken. Ook over deze truc, een zogeheten bouwclaim, levert de commissie kritiek in het rapport.

Toen in februari van dit jaar bleek dat de tekorten nog hoger waren geworden, zag wethouder Backx af van de bouwclaim en maakte hij het tekort alsnog bekend. Backx trad af. De positie van Vreeman ligt nu onder vuur.

Aangifte
De enquêtecommissie gaat aangifte doen vanwege het uitlekken van het eindrapport. Dat heeft vicevoorzitter Arjan Pronk (PvdA) van de commissie zaterdag gezegd. De enquêtecommissie onderzocht de overschrijding van de verbouwingskosten van het theater.

Pronk is woedend dat het rapport op straat ligt. ,,Iedereen weet dat dit rapport vertrouwelijk is en dat alleen via mij informatie naar buiten mag. Dat is zeer schandelijk. Dit is ronduit tegen alle afspraken in. Het is daarbij zeer schandalig dat allerlei dingen over enkele betrokkenen worden geschreven, terwijl zij zelf nog niet op de hoogte zijn gebracht en het rapport nog niet hebben gezien.''

De presentatie van het rapport werd vorige maand uitgesteld naar aanleiding van het plotselinge overlijden van voorzitter Kasper Groten (CDA). De pers kan het rapport dinsdagochtend onder embargo om zes uur inzien. De presentatie volgt rond het middaguur.

Wethouder niet blij
De Tilburgse wethouder Hamming geeft toe dat hij bij de verkiezingen van volgend jaar niet zit te wachten op een beschadigde burgemeester van de PvdA. Hamming is lijsttrekker voor dezelfde partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Hamming reageerde daarmee op het zaterdag uitgelekte rapport over de Midi-affaire.

Volgens bronnen binnen de PvdA wordt gewerkt aan een scenario, waarbij Vreeman aankondigt niet voor een tweede ambtstermijn in te zijn. Dat zou betekenen dat hij volgend jaar vertrekt. Wethouder Hamming ontkent dit.

Meer over dit onderwerp:
midi-theater tilburg
Deel dit artikel: