Midi: commissie draagt uitlekken over aan OM

TILBURG - De enquêtecommissie van het Midi-theater heeft het onderzoek over het uitlekken van het rapport overgedragen aan het OM. Een aantal media, zoals Omroep Brabant, heeft voortijdig inzage gehad in dit rapport. De PvdA in Tilburg is daar woedend over.

Aanvankelijk zou de gemeente Tilburg een spoeddebat houden over de kwestie. Maar, in plaats daarvan daarvan legde de voorzitter van de enqûetecommissie aan het begin van de raadsvergadering maandagavond een verklaring af.

Dinsdag wordt het rapport gepresenteerd. De commissie onderzocht de overschrijding van de verbouwingskosten van het theater. Zaterdag liet vicevoorzitter Arjan Pronk (PvdA) van de  Midi-theater van de gemeenteraad in Tilburg weten aangifte te gaan doen vanwege het uitlekken van het eindrapport. 

Kritiek
Behalve Omroep Brabant verklaarden ook EenVandaag en het Brabants Dagblad zaterdag inzage te hebben gehad in het rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd. Alle media meldden dat in het rapport zware kritiek wordt geuit op burgemeester Ruud Vreeman en een of meer wethouders die informatie over kosten-overschrijdingen onder de pet zouden hebben gehouden.

Verantwoording
Volgens de Tilburgse politiek kan het handelen van burgemeester Vreeman niet zonder consequenties blijven. "Hij heeft dingen gezegd en een aantal dingen gedaan die niet door de beugel kunnen," zo verklaarde Veerle Slegers, fractievoorzitter van de SP. Volgens Slegers heeft dit niets meer met democratie te maken. Haar collega Roel Lauwerier, fractievoorzitter van de VVD, wil de burgemeester ter verantwoording roepen. "Het is duidelijk dat Vreeman het een en ander heeft uit te leggen", aldus Lauwerier.


De kosten van de verbouwing van het Midi-theater vielen veel hoger uit.

Fractievoorzitter van het CDA Maarten van den Tillaart weet ook dat burgemeester Vreeman niet buiten schot kan blijven. Van den Tillaart: "Ik denk dat je niet anders kunt concluderen dan dat dit consequenties moet hebben voor burgemeester Vreeman". Hans Smolders, fractievoorzitter van de Lijst Smolders, doet er nog een schepje bovenop. "Het lijkt er op alsof de burgemeester een moord moet plegen voordat hij zelf opstapt", aldus Smolders.

Exploitatie
Het college van B en W van Tilburg kwam begin dit jaar in de problemen toen bleek dat de kosten voor de verbouwing van het Midi-theater 1,9 miljoen euro hoger uitvielen dan geraamd. Ook het toekennen van de exploitatie verliep desastreus. Fractievoorzitter Auke Blaauwbroek van de PvdA: "In de ogen van de PvdA-fractie in Tilburg is dit een zoveelste vorm van het schenden van het democratisch proces binnen de gemeenteraad."

Volgens hem brengen dergelijke situaties de integriteit van de politiek en het democratisch handelen ernstig in gevaar. De pers kan het rapport dinsdag om 12.00 uur inzien onder embargo.

Zie ook:
Mogelijk spoeddebat uitlekken Midi-rapport
Midi: Handelen Vreeman 'stom en onkundig'
Burgemeester Vreeman onder vuur in Midi-rapport
Adje-theater: tijdlijn in veel akten
Meer over dit onderwerp:
midi-theater Tilburg Vreeman
Deel dit artikel: