Natuurfanaat en verteller Willem Iven overleden

NULAND - Schrijver Willem Iven is zondagochtend in Nuland overleden. Hij leed al elf jaar aan de ziekte van Parkinson. Iven werd 76 jaar oud. De schrijver had twee passies: de natuur en de Brabantse cultuur.
Willem Iven werd in 1933 in Veghel geboren. Hij groeide op in De Peel, tussen Helmond en Bakel. Iven hield zich bezig met milieu, tuinen, natuur en plantkunde. In de jaren zestig en zeventig werkte hij voor Staatsbosbeheer.
Vertelselkes
De schrijver werd bekend door zijn ‘Brabantse vertelselkes’, die hij in de jaren zeventig uitbracht. Deze verhalen in het Brabants dialect waren te horen in het Omroep Brabant Radioprogramma ‘Bij Wijze van Spreken’. Zijn vertellingen verschenen ook in boeken, in het Brabants Dagblad op elpees en op cd’s. Iven trad in zijn huiskamer in Herpen op voor groepen mensen die hij vermaakte met zijn typische en aanstekelijke vertelkunst. Door de ziekte van Parkinson was dit de laatste jaren helaas niet meer mogelijk.
De schrijver heeft diverse boeken op zijn naam staan die vaak geïllustreerd werden door zijn partner Annie Meussen. Boeken van zijn hand zijn onder meer ‘’t Versgil tussen ’n doj vuggelke’, ‘De kleine plantengids’, ‘Mensen in de Peel’ en ‘Lind dè is de sgonste plats’.
Onderscheidingen
De schrijver werd in 1998 benoemd tot ‘Knoergoeie Brabander 1998’. Iven volgde met deze onderscheiding oud-directeur Margriet van Boven van het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Anderen die zich in het verleden ‘Knoergoeie Brabander’ mochten noemen zijn onder meer oud-burgemeester van Eindhoven Gerrit Braks, wielrenster Leontien van Moorsel en presentator Frits Spits. Iven won in 2005 ‘De Vergulde Klomp’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen, groepen of instellingen die zich inzetten voor het behoud van het Brabants dialect. In datzelfde jaar kreeg hij ook een Koninklijke onderscheiding. Hij werd lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zo veel had heeft gedaan voor de Brabantse natuur en het Brabantse dialect.
 


Meer over dit onderwerp:
willem iven schrijvers