Islamitische school Bedir: vijf jaar na de aanslag

UDEN - In Uden werd op maandag 9 november herdacht dat vijf jaar geleden een aanslag werd gepleegd op de islamitische basisschool Bedir. Vlak na de moord op Theo van Gogh brandde de school helemaal uit. Op de muren waren racistische teksten geklad en werd verwezen naar de moord op de Amsterdamse filmmaker. Hieronder vind je een overzicht van de gebeurtenissen rond de brand in de Bedir-school.
6 november 2004:
Jongeren proberen brand te stichten bij een moskee in Uden.  

9 november 2004:
Dezelfde groep jongeren sticht brand bij de islamitische basisschool Bedir. Het schoolgebouw brandt tot de grond toe af. Politie en justitie gaan meteen uit van brandstichting omdat op de school racistische tekens waren geklad. Ook werd verwezen naar de moord op Theo van Gogh. Zo stond er onder andere ‘Rest in Peace Theo’ op de school gekalkt.


Het schoolgebouw brandt tot de grond toe af.

10 november 2004:
Premier Balkenende, Bisschop Hurkmans en Commissaris van de Koningin Maij-Weggen komen na de brand naar Uden om polshoogte te nemen. In het gemeentehuis komen het gemeentebestuur en de moslimgemeenschap bij elkaar. Geestelijke en politieke leiders zien de brand als een gevaarlijke ontwikkeling.

15 november 2004:
Ruim tweehonderd Udenaren geven elkaar de hand in het lokale Bevrijdingspark. Jong, oud, allochtoon en autochtoon vormen een kring onder het motto ‘Samen sterk’.  

16 november 2004:
De ruim honderd leerlingen van de Bedir-school hebben een nieuw onderkomen. Ze kunnen terecht op basisschool De Tandem in Uden.

18 november 2004:
De kinderen van de school in Uden brengen een bezoek aan de Tweede Kamer. Ze vertellen over de angst die ze hebben sinds hun school is afgebrand. Ouders en docenten bieden de Tweede Kamer een petitie aan.   


Er worden zes verdachten aangehouden voor de brand in de school.

24 november 2004:
De politie maakt bekend dat er zes verdachten zijn aangehouden voor de brandstichting in de school.

25 november 2004:
Justitie maakt bekend dat de zes aangehouden verdachten tussen de 14 en 17 jaar oud zijn en in Uden wonen.  

29 november 2004:
In Uden is er woede en verbijstering over het verdwijnen van een spandoek bij de Plantaan-school. Twee vrouwen uit Uden hangen een doek op hek van de school om de kinderen van de afgebrande islamitische basisschool welkom te heten in hun tijdelijk onderkomen. ’s Nachts is het spandoek weggehaald.


Het spandoek bij de Plantaan-school wordt 's nachts weggehaald.

1 december 2004:

De zes pubers die zijn opgepakt voor brandstichting in Uden blijven nog zeker 30 dagen in voorarrest. Drie van de zes opgepakte jongeren worden verdacht van de brandstichting in de islamitische Bedirschool. Zij zijn 14 en 15 jaar oud. De andere drie zouden hebben meegedaan met een mislukte poging tot brandstichting in de moskee van Uden. Volgens justitie hebben ze geen banden met extreem-rechts.    

13 december 2004:
De politie maakt bekend dat er opnieuw drie jonge pubers zijn opgepakt in verband met de brandstichting in de islamistische basisschool Bedir in Uden. Twee van de drie pubers zijn meteen na verhoor weer naar huis gestuurd. De derde heeft even vastgezeten maar is inmiddels ook weer vrij. De zes andere pubers die eerder waren aangehouden voor deze zaak, zitten wel nog steeds vast.  

1 januari 2005:
De zes jongeren die betrokken zouden zijn geweest bij de brand gaan een trainings- en leerprogramma volgen. Hiermee wordt de tijd overbrugd totdat de rechtszaak dient.  Het zestal wordt onder strenge voorwaarden vrijgelaten, maar blijft verdacht.

3 maart 2005:
De 16-jarige hoofdverdachte zegt in het VARA-programma Zembla dat de brand in de school in Uden een geplande actie was.  

26 maart 2005:
Op de islamitische basisschool Bedir in Uden breekt opnieuw brand uit. Het gaat om het noodgebouw waar de leerlingen naartoe verhuisden na de brand in november 2004. De schade bleef dit keer beperkt.  


De nieuwe vestiging van de Bedir-school.

28 maart 2005:

Een 17-jarige puber wordt gearresteerd omdat hij racistische leuzen aan het roepen was. Hij was met een groep leerlingen van de Bedir-school op weg naar het zwembad. De jongen wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de school.

30 maart 2005:
Minister-president Balkenende betuigt telefonisch zijn medeleven met de kinderen en het personeel van de in Uden.  

5 april 2005:
De politie houdt drie jongens aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de tweede aanslag op de Bedir-school in Uden.

14 april 2005:
De gemeenteraad van Uden gaat akkoord met een plan om problemen als de brandstichting bij de Bedir-school te voorkomen. In het plan staan tientallen actiepunten, waaronder meer jongerenwerk, het harder optreden tegen drugs- en alcoholmisbruik en het aanpakken van probleemjongeren. In de gemeenteraad is veel kritiek op het nieuwe beleid. Zo vindt VVD-raadslid Peerenboom dat de gemeenteraad niet genoeg betrokken is geweest bij de kwestie Bedir.17 mei 2005:

Bij de aanslagen in Uden waren mogelijk racistische motieven in het spel. Dat zegt de advocaat van de hoofdverdachte.

18 mei 2005:
De vijf tieners die worden verdacht van de brandstichting bij de basisschool en de poging tot brandstichting bij de moskee, hoeven niet meer de cel in. Dat zegt de officier van justitie bij de rechtbank in Den Bosch.

1 juni 2005:
De vijf tieners uit Uden die verantwoordelijk zijn voor de brand bij de islamitische Bedirschool zijn door de rechtbank veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen. De werkstraffen varieren van 160 tot 180 uur.  

30 augustus 2005:
De vier jongens die verantwoordelijk zijn voor de tweede brandstichting in de islamitische basisschool Bedir in Uden, hoeven niet terug naar de gevangenis. Dat heeft de rechter in Den Bosch bepaald. De jongens krijgen celstraffen en taakstraffen, maar zij hebben hun celstraf al in voorarrest uitgezeten. De hoofdverdachte krijgt negen maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 200 uur.
Meer over dit onderwerp:
brand islamitisch basisschool aanslag