Hoogleraar Brabants geïnstalleerd

TILBURG - Op de Universiteit van Tilburg is vrijdagmiddag de eerste hoogleraar Brabants geinstalleerd. Neerlandicus Jos Swanenberg uit Berlicum is de eerste hoogleraar die zich gaat bezighouden met Brabantse dialecten.

Hij gaat vooral onderzoek doen naar de levende taal, zoals die bijvoorbeeld door jongeren wordt gesproken. De leerstoel heet officieel 'Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant', maar in de wandelgangen wordt Swanenberg hoogleraar Brabants genoemd.
Het eerste onderzoek van Swanenberg naar modern taalgebruik is al van start gegaan. Dat loopt op Tilburgse basisscholen. In februari ontvangt hij zijn eerste studenten in de collegezaal. Hoeveel belangstelling er is, is nog onbekend.
De leerstoel is een initiatief van de Toon Weijnen Stichting. Professor Toon Weijnen uit Fijnaart was de grondlegger van de studie naar Brabantse dialecten. Hij overleed enkele jaren geleden. Swanenberg bekleedt de leerstoel vier jaar.
Jos Swanenberg (1968) promoveerde aan de Universiteit in Nijmegen. Sinds 2004 was hij al streektaalfunctionaris in Brabant.


Deel dit artikel: