Benno Larue - Van aanhouding tot de rechtszaal

DEN BOSCH - Het proces tegen zwemschoolhouder Benno Larue begint maandag, bijna een jaar na zijn aanhouding, dan echt. De rechtbank in Den Bosch heeft zeven dagen gereserveerd om de hele zaak te behandelen. Hier zetten we alles nog eens op een rij.
Het nieuws over de omvangrijke zedenzaak rond Benno Larue komt op maandag 15 juni 2009 naar buiten. Die dag ploft bij veel ouders in de omgeving van Den Bosch een brief van de GGD op de mat. Hun kinderen zijn mogelijk seksueel misbruikt door hun zwemleraar Benno Larue.

Hij blijkt op dat moment al vast te zitten. Larue is tegen de lamp gelopen doordat hij zijn computer ter reparatie naar een monteur had gebracht. Die vindt de tienduizenden discutabele afbeeldingen van kinderen en belt meteen de politie. Larue wordt opgepakt en de politie doet een huiszoeking. Daarbij worden vijf computers, acht harde schijven, zestien geheugenkaartjes en tien camera’s inbeslaggenomen.

Het nieuws slaat in heel Nederland in als een bom. Op 16 juni komen de ouders van wie de kinderen zwemles hebben van Larue tijdens een eerste informatiebijeenkomst bij elkaar. Larue gaf vooral les aan gehandicapte kinderen.

Benno Larue blijkt een bekende uit een andere zaak. In januari 2008 verdrinkt zijn kleinzoon tijdens een zwemles van Larue. Op 17 juni beslist justitie dat het strafrechtelijk onderzoek naar die verdrinking niet wordt heropend. Volgens justitie heeft het niets te maken met de ontuchtzaak. Op dezelfde dag bevestigt advocaat Pieter van der Kruijs dat zijn cliënt Benno Larue seksuele gevoelens heeft voor kinderen. Dat heeft de verdachte tegen de advocaat verteld.

Angst
Langzaam ontvouwen zich de contouren van een grote zedenzaak waar de zwemleraar de trieste hoofdrol in speelt. Steeds meer feiten over Larue komen boven tafel. Al in de jaren tachtig zou hij een 12-jarig meisje en een 18-jarige vrouw hebben misbruikt. Dit gebeurde tijdens autorijlessen die Larue toentertijd gaf, maar ook bij hem thuis. De meisjes deden uit angst en schaamte geen aangifte. 

In 1996 herkent het 12-jarige slachtoffer Larue in een advertentie en waarschuwt ze de zedenpolitie. Die nodigt de zwemleraar uit op bureau voor een gesprek. Larue geeft daar toe dat hij het meisje misbruikt heeft, maar zegt zijn leven gebeterd te hebben. Omdat het meisje destijds geen aangifte heeft gedaan en de zaak vijftien jaar later verjaard is, heeft de bekentenis van Larue geen gevolgen voor de zwemschoolhouder. Wel vraagt Larue de politie deze zaak niet naar buiten te brengen omdat dat schade voor zijn bedrijf zou kunnen betekenen.

Een paar dagen nadat de zaak aan het licht komt, houdt de vrouw van Benno Larue het niet langer uit in hun huis. Op 18 juni wordt de woning leeggehaald door verhuizers. Eerder die week verzamelt een menigte van woedende mensen zich bij de woning. Het huis wordt bewaakt door een beveiligingsbedrijf.

Afscheid
De rechter in Den Bosch beslist op 2 juli dat de verlenging van het voorarrest van Benno Larue terecht was. Advocaat Pieter van der Kruijs was hiertegen in beroep gegaan. Vier dagen later nemen de vrijwilligers van de zwemschool van Larue afscheid van hun leerlingen en de ouders van de kinderen. Het bedrijf is kapot.

In totaal worden er elf aangiften gedaan tegen de Bossche zwemleraar. Dat maakt justitie 22 juni bekend. Twee maanden later laat Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volkshuisvestig, Welzijn en Sport (VWS) weten dat voor de slachtoffers in de zaak Benno Larue geen speciale regeling komt om hen te helpen.  De staatssecretaris vindt dit niet nodig.

Justitie maakt halverwege september, een week voor de allereerste rechtszitting, duidelijk dat Larue ook verdacht wordt van het verkrachten van een meisje met het syndroom van Down. In aanloop naar de eerste zitting reserveert de rechtbank in Den Bosch begin september twee extra zalen. De rechtbank verwacht massale belangstelling voor de rechtszaak rond Benno Larue als hij voor het eerst voorkomt op 18 september.

Zwembroekje
Tijdens de zitting probeert justitie de rechter achter gesloten deuren met een filmpje te overtuigen dat de verdachte een meisje met het syndroom van Down heeft verkracht. Op het filmpje is te zien dat de zwemleraar met zijn hand in het zwembroekje van het meisje zit.
Larue biedt op de eerste zittingsdag in de rechtszaal zijn excuses aan."Ik schaam mij voor wat ik gedaan heb en bied iedereen mijn excuses aan.” De aanwezige ouders reageren zo boos dat de rechter de zaal tot drie keer toe tot stilte moet manen. 

Een paar dagen na de eerste zitting moet justitie bekennen dat een aantal van de bijna honderd meisjes die op foto- en filmmateriaal van Larue staan dubbel is geteld. Zo zijn kinderen op verschillende leeftijden gefotografeerd of gefilmd, waardoor de recherche dacht dat het om verschillende personen ging. Na een nieuwe berekening worden in totaal 47 slachtoffers geïdentificeerd. In 38 gevallen wordt aangifte gedaan.

Schadeclaim
Meerdere ouders van slachtoffers laten 8 oktober weten gebruik te willen maken van het spreekrecht tijdens de zitting. Ook zijn er ouders die een schadeclaim willen indienen. Twee weken later laat justitie de ouders in een brief weten dat ze het beeldmateriaal mogen bekijken waarop te zien is hoe de zwemleraar ontucht pleegt met hun kinderen. De ouders mogen eerst geschreven beschrijvingen van de foto's en filmpjes inzien. Ze kunnen daarna in overleg met justitie en politie er voor kiezen om de foto's en filmpjes zelf te bekijken.

Tijdens een tussentijdse rechtszitting op 3 december wordt bekend dat het aantal aangiftes is opgelopen tot 58. Justitie laat weten dat er tot een week voor de zitting aangiftes binnenkwamen bij de politie. Larue verschijnt zelf niet in de rechtbank. In het voorjaar volgt nog een aantal tussenzittingen. In februari vraagt advocaat Van der Kruijs om vrijlating van zijn cliënt. Volgens hem zit Larue al acht maanden vast terwijl nog steeds niet helemaal duidelijk waarvan hij verdacht wordt. De rechter oordeelt dat de zwemleraar gewoon vast blijft zitten. De aanwezige ouders zijn laaiend.

Nu, bijna een jaar een dossier van 4200 pagina's verder, gaat de eigenlijke rechtszaak echt beginnen. In de eerste drie zittingen worden alle zaken nog eens doorgenomen. Vervolgens zullen deskundigen aan de rechter vertellen wat zij van het gedrag van Larue vinden. Daarna zal de officier van justitie bekendmaken welke conclusies hij trekt en welke straf hij eist. Uiteindelijk krijgt Larue zelf het laatste woord. De uitspraak van de rechter wordt verwacht op vrijdag 2 juli.