Opmerkelijke oproep aan Brabantse kattenliefhebbers

SON - De link tussen katten en wetenschap zul je misschien niet snel leggen. Toch kan jouw huiskat bijdragen aan de totstandkoming van de Brabantse Zoogdieratlas. Enige voorwaarde is dat het diertje vaardig genoeg is muizen te vangen en deze trouw bij het baasje kan thuisbezorgen. Maar hoe is dat wetenschap?
Het blijft een vreemd fenomeen dat katten na een paar uur ravotten in de buitenlucht, soms trots door het deurluikje binnenwandelen met een dode muis tussen de tanden. Poeslief bedoelt het echter goed wanneer hij het levenloze muizenlichaam als blijk van waardering voor je voeten neerlegt. Ook de redactie van de Brabantse Zoogdieratlas stelt deze bijdrage op prijs, want zij roept katteneigenaren op om foto’s van de kattenprooi naar de organisatie te e-mailen. Zo hoopt de Brabantse Zoogdieratlas een beter overzicht te krijgen van de verschillende muizensoorten in Brabant.

Zonde
Volgens de coördinator van de Brabantse Zoogdieratlas, Emilie de Bruijckere, maken katten het proces van muizen herkennen een stuk gemakkelijker. “Muizen zijn moeilijk om te zien. En als je er eentje ziet, weet je vrijwel nooit welke soort het nu eigenlijk is.” De Bruijckere vindt het daarom zonde dat veel muizen die worden meegenomen door de huiskat,  zomaar weggegooid worden. “Zo’n  foto kan ons veel informatie opleveren over de muissoort en waar deze nu precies voorkomt.”

De Bruijckere beweert dat dit soort onderzoek belangrijke zaken in kaart brengt. Zo zien de onderzoekers onder andere welke zoogdiersoorten steeds minder voorkomen. “Je kunt overzichtelijk weergeven wat de verspreiding van zoogdiersoorten is. Dat geeft een indicatie hoeveel zoogdieren er nog van deze soort zijn en waar zij zich bevinden”, aldus De Bruijckere. 

Meehelpen?
In het kader van het onderzoek ontvangt de organisatie het liefst meerdere foto’s uit verschillende hoeken, zodat alle aspecten van het lichaampje goed zichtbaar zijn. Ook zijn de adresgegevens van de plek waar het beestje gevangens is nodig, aangezien aan de hand daarvan uiteindelijk wordt vastgesteld waar deze muis voorkomt. Mochten jij en je kat ambitie hebben om te helpen, kunnen je adresgegevens en foto’s van de muis naar zoogdieratlas@natuurmuseumbrabant.nl gemaild worden.