Jan Reker: geliefd en gehaat door achterban

EINDHOVEN - Het aangekondigde afscheid van Jan Reker als algemeen directeur bij PSV is met gemengde gevoelens ontvangen in Eindhoven. De 61-jarige geboren Eindhovenaar heeft een haat-liefderelatie opgebouwd met de achterban van 'zijn club'.
"Jan Reker bedankt ! Je het het vuile werk gedaan. Je opdracht is vervuld", luidt een reactie op het forum van Omroep Brabant. Een andere reactie: "Toch goed nieuws uit Eindhoven, zo aan het eind van het jaar." Het contrast geeft de populariteit van Reker in Eindhoven treffend weer.

Aanstelling
Reker, met een achtergrond als trainer van PSV, werd in 2007 aangesteld als algemeen directeur nadat hij jarenlang directeur was van de stichting Coaches Betaald Voetbal.

Zijn eerste seizoen verloopt aanvankelijk zonder noemenswaardige problemen en met sportief succes. PSV behaalt de landstitel. Na die titel barst echter de bom in het doorgaans zo gemoedelijke Eindhoven. Reker speelt een negatieve hoofdrol.

Ruzie met Gomes
Publiekslieveling en doelman Heurelho Gomes haalt in een interview vernietigend uit naar Reker. Hij verwijt hem met name dat Reker afspraken over een contractverlenging niet na is gekomen en dreigt met een vertrek als de directeur aanblijft. Niet veel later zou Gomes naar Tottenham Hotspur verkassen. Reker blijft aan. Ook technisch directeur Stan Valckx en meesterscout Piet de Visser liggen in de clinch met de beleidsbepaler.


Gomes: niet de beste vriend van Jan Reker

Valckx krijgt zijn congé en ook De Visser vertrekt. Daarna uiten ook Joop Hiele en Erwin Koeman hun kritiek. Bovendien wordt de invloedrijke zaakwaarnemer Vlado Lemic aangepakt. Eén van de supportersverenigingen kiest overigens wel de kant van Reker, net als interim-trainer Seff Vergoossen.

Zwaar seizoen
Rustig wordt het tot de zomer van 2009 daarna niet meer in Eindhoven. De nieuwe trainer Huub Stevens krijgt de ploeg niet op de rails en stapt halverwege op. Het wordt een sportief rampjaar voor de Eindhovense club. De landstitel gaat naar AZ. Supporters van PSV schreeuwen tijdens thuiswedstrijden om het vertrek van Reker.

Reker lijkt in de zomer echter een slag te slaan door Fred Rutten aan te stellen als nieuwe hoofdtrainer. De rust is na ruim een jaar weer terug in de Lichtstad en PSV doet volop mee om de landstitel. Smetje is de arbitragezaak die oud-coach Stevens tegen PSV aanspant over een afkoopsom. Reker en Stevens staan lijnrecht tegenover elkaar, Stevens verliest de zaak.

Afscheid
Omdat PSV in rustig vaarwater zit, komt het aangekondigde vertrek van Reker als een verrassing. De sportieve successen zullen bij een deel van de supporters overheersen als aan Reker wordt teruggedacht; anderen vergeten de ruzies met clubiconen als Gomes en De Visser niet.

    

  Meer over dit onderwerp:
Jan Reker