Vliegtuigje bespioneert oud-en-nieuw-vierders

OSS - De landmacht zet met de jaarwisseling een speciaal onbemand spionagevliegtuigje in om Noordoost-Brabant in de gaten te houden. Het vliegtuigje, met de naam RQ-11 Raven, heeft als bijnaam de vliegende verrekijker.

Dit nieuws wordt gemeld door de website fmc.dotnet-services.nl, een site die specialisten aanmerken als betrouwbaar. Het spionagetoestel vliegt tijdens oud en nieuw tussen grofweg Nijmegen en Den Bosch, in het Land van Maas en Waal.

Relschoppers
Het vliegtuigje zou daarmee mogelijke relschoppers in Veen, berucht om de problemen rond oud en nieuw, in de gaten kunnen houden. Echter, door alle vuurwerk en daardoor ontstane rook rond de jaarwisseling kan het ook gaan om een oefening. Volgens de site gaat het om een proef van het korps mariniers om de Raven in vredestijd te testen.

De Nederlandse strijdkrachten bezitten in totaal 74 Ravens met een totaal kostenplaatje van meer dan twintig miljoen euro.

De werking
De spionagevliegtuigjes zijn eigenlijk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Maar defensie heeft met de rijksoverheid afgesproken dat de vliegtuigjes ook bij Nederlandse calamiteiten mogen vliegen. Defensie en de gemeente Aalburg willen niks zeggen over de patrouillevluchten.

Diverse websites over radiocommunicatie hebben een week geleden een bericht onderschept voor piloten. Daarin staat dat er op 31 december acht uur 's avonds tot en met 1 januari zeven uur 's ochtends een speciale vliegzone wordt ingesteld in Oss en omgeving. De zone wordt in het bericht 'Veen' genoemd. Er mag in die periode geen ander vliegverkeer dat gebied in, onder de 300 meter. Toestemming kan alleen worden gegeven door de militaire luchtverkeersleiding.

Het onbemande toestel lijkt op een hobby-vliegtuigje. Het weegt ruim 2 kilo en kan vanuit de hand worden gelanceerd. Een militair 'gooit' het toestel in de lucht. Een elektromotortje en een batterij zorgen voor de voortstuwing. Het ding vliegt maximaal 100 kilometer per uur en kan ongeveer een uur in de lucht blijven. Op de grond wordt 'live' meegekeken op monitoren. Het ministerie van defensie heeft 72 van deze vliegtuigjes aangeschaft. Ze heten officieel 'Raven'. De marine gaat ze gebruiken en ook het korps commandotroepen in Roosendaal.

Specs:
Vleugelbreedte: 130 cm
Lengte: 109 cm
Gewicht: 1,9 kg
Motorkracht: 27/26/7-AV elektrische motor
Topsnelheid: 97 km/u
Actieradius: 10 km
Uithoudingsvermogen: 80 minuten
Kost: 35.000 euro


Een kleine demonstratie van de RQ-11 Raven.(Foto: Ministerie van Defensie)


Zo wordt de RQ-11 Raven gelanceerd. (Foto: Ministerie van Defensie)

Hier zie je wat de RQ-11 Raven ziet.Opsporen hennepkwekerij
In april dit jaar maakte de politie ook al gebruik van een onbemand vliegtuig. Met een mini-helikopter werd in Den Bosch naar hennepplantages gezocht. Zowel op de Weidonklaan als de Zirkoon werden toen echter geen hennepkwekerijen gevonden.

Het toestel is uitgerust met een normale camera en een infraroodcamera. Verder meet de helikopter temperatuurverschillen en geuren vanuit de lucht.

Het politiekorps Brabant Noord gebruikte de model-helikopter in april voor het eerst. Hoewel er niks werd gevonden, vond de politie de helikopter erg nuttig voor de opsporing van hennepplantages. Eind april gaf de politie dan ook aan de mini-helikopter vaker in Brabant te willen gaan gebruiken.


De mini-helikopter waarmee naar hennepkwekerijen gezocht kan worden (foto's: René van Hoof en Meike de Jong).

Deel dit artikel: