Defensie geeft beelden vrij van spionagevliegtuig

VEEN - Het Ministerie van Defensie heeft vrijdag toegegeven dat er tijdens de jaarwisseling boven Veen een spionagevliegtuig rondcirkelde. Volgens defensie zijn er zelfs drie onbemande vliegtuigjes ingezet boven Veen en andere delen van de gemeente Aalburg.
Met een nachtkijker op het kleine toestel werd het dorp in beeld genomen. Zo konden vroegtijdig vreugdevuren en brandende autowrakken worden opgespoord. De beelden werden live doorgezonden naar een commandopost op een politiebureau in de buurt. Zeven militairen vormden het team. Er waren drie grondstations waar de beelden werden bekeken.

Beelden
Volgens het Ministerie van Defensie is het zogenoemde ‘Raven-team’ door de burgemeester van Aalburg gevraagd om patrouilles uit te voeren boven het gebied. Defensie heeft ook beelden vrij gegeven van de operatie (zie YouTube-filmpje hieronder). Daarop is te zien hoe het anderhalf meter brede toestel in elkaar wordt gezet en uit de hand wordt gelanceerd.

Een militair geeft uitleg en een politieman vertelt dat dit zo voor het eerst gebeurde. Hij noemde het ‘erg bruikbaar’. Of de vluchten ook zijn geslaagd en of er ook iets mee is ontdekt wordt niet verteld. Het staat wel vast dat de jaarwisseling in Veen rustiger was dan andere  jaren. 

Defensie en politie werken samen met de Raven in Veen: